28 °C Budapest
A játékos, aki tízszer nyerte meg az Ötöslottó főnyereményét

A játékos, aki tízszer nyerte meg az Ötöslottó főnyereményét

2017. március 4. 07:02

Ezen a héten ünnepeli az Ötöslottó a 60. szülinapját. Ennek apróján most képeken mutatjuk be, hogyan lottóztak az emberek a hatvanas években, és lerántjuk a leplet arról is, hogy kié lett az első nagy nyeremény.

1957. március 7-én tartották az első Ötöslottó sorsolást Magyarországon, akkoriban egy szelvény ára 3 forint és 30 fillér volt. Ez arányaiban nézve jóval drágábbnak számít, mint a mostani szelvények, hiszen 60 évvel ezelőtt ebből az összegből 3 kiló kenyeret is meg lehetett vásárolni. A mostani szelvények pedig 250 forintba kerülnek, amiből a KSH statisztikái szerint még 1 kiló fehérkenyér sem jönne ki.


Csütörtökön, a szülinapi sajtótájékoztató keretében mutatta be a Szerencsejáték Zrt. a birtokába került szelvényt, ami részt vett az első sorsoláson. Bár a szelvényt megőrző családnak akkor ez nem hozott szerencsét, de később bekerültek a nagy nyertesek közé, vagyis 40 millió forint feletti összeget nyertek a lottón. Az első sorsoláson nem született telitalálat az alábbi számokkal:

16; 61; 71; 77; 89;

Vajon kihúzták már a nyerőszámaim?

Ha kíváncsi vagy, hogy a te nyerőszámaidat kihúzták-e már valaha az Ötöslottó története során, akkor látogass el Ötöslottó aloldalunkra és írd be a számaidat.

1999 szeptembere óta egyébként összesen 29 nyertek 1 milliárd forint feletti összeget az Ötöslottón. Az eddigi legnagyobb nyereményt 2003-ban vitték haza, összesen: 5 092 890 758 forintot. Az alábbi nyerőszámokkal:

4; 15; 46; 49; 59;

A ma esti sorsoláson is sokan izgulhatnak majd, hiszen 1,73 milliárd forint lesz a tét. Ha nem akarsz lemaradni a nyerőszámokról, akkor kattints a Pénzcentrumra, hiszen élőben közvetítjük majd a sorolást.

Régen nem volt titok a nyertesek neve

Az Ötöslottó sorsolás hajnalán még sokan ráírták a nevüket és címüket is a szelvényekre, akik így a bizonylatuk elvesztése esetén is automatikusan megkapták az 5 ezer forint alatti nyereményeket. Viszonyításképpen érdemes tudnunk, hogy akkoriban egy családi ház ára 100 ezer forint körül mozogott.

Az első nyertesek egyike közé tartozik például Kovács Ildikó, aki 16 éves korában 2 szelvényt is kitöltött ugyanazokkal a számokkal, hiszen elfelejtette, hogy egyszer már feladta a szelvényt. Ez később azonban jól jött neki, a sorsoláson ugyanis három telitalálatos szelvény is született. Így a nyereménye nagyobb lett. 1960-ban 1 059 090 forintot nyert, az alábbi számokkal:

6; 11; 53; 59; 83;

De sokan emlékezhetnek Özvegy Ring Sándornéra, aki 66 éves korában gyermekei és saját életkorát játszotta meg a lottón. Ezzel a számkombinációval összesen 855 089 forintot nyert:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

23; 26; 33; 37; 66;

1990-ben pedig a legtöbb, 13 telitalálatot hozó héten egy ismeretlen játékos 10 szelvényt töltött ki ugyanazokkal a számokkal, így a nyereménye 10 x 2 848 736 forint, vagyis több mint 28 millió forint volt.

Lottótörténelem képekben

Totó-lottó gyűjtőláda, festőhenger és lottópénztárca. Ha kíváncsi vagy, hogyan néznek ki a régi lottótörténeti relikviák, akkor kattints a galériánkra.

Melyiket, mire használták?

Gyűjtőláda

Az Ötöslottó indulásakor 80 cm magas, kb. 30x30 centméteres zárt fémládákba dobva adhatták le a szelvényeiket a játékosok. A képen látható gyűjtőládát egészen a gépesített lottófeldolgozás kezdetéig, a 90-es évek elejéig használták.

Lottópénztárca

Már 1957 kezdve gyártottak lottópénztárcákat, de népszerűségük csúcsa a hetvenes évekre tehető. A lóherével díszített pénztárcákban külön rekesz szolgált a lottószelvény azon harmadának tárolására, amely a játékosnál maradt. Az ollóval levágott kis papírdarabkákat a játékosok féltve őrizték, tudva, hogy akár több millió forintot is érhetnek.

Totó-Lottó festőhenger

A hatvanas években gyártottak olyan festőhengereket, amelyeken díszítő motívumokként a LOTTÓ és TOTÓ nevek szerepeltek. A festőhengerekkel a forgalmas tömegközlekedési csomópontoktól a legközelebbi lottózóig vezető utat festették meg a szelvényeket árusító értékesítők.

Lottószám-tippelők

A lottó feliratú kis pörgettyűk, golyós, kerekes véletlenszám-generátorok már az ötvenes években megjelentek. Gyakran trafikok, játékboltok árulták, általában a lottószelvényeknél lényegesen magasabb áron. Ekkor még sok lottójátékosoknak nem volt kialakult számválasztási technikája, így sokan leltek segítőtársra a kis kütyükben, eszközökben. A lottózókban és egyéb értékesítő helyeken ezeknek a gyufásdoboz méretű eszközöknek a jóval nagyobb méretű, asztalba, falba épített, pultba ágyazott változatai is megtalálhatóak voltak.

Lottó kártyanaptár

A rendszeres lottózó játékosok számára a kártyanaptár különösen praktikus ajándék volt a hetvenes-nyolcvanas években. Ekkor ugyanis megszaporodtak a különsorsolások, és változtak a sorsolási időpontok is. Ezek a kártyák nem csak hatékonyak voltak, de hamar a gyűjtők kedvenceivé is váltak.

Lottó-index, Lottóvariációs könyv

Ezek a kiadványok a "nagyüzemben játszó" lottójátékosoknak és együtt lottózó közösségeknek segített számvariációs tanácsokkal. A gyűjteményekben a kedvenc számok és a megjátszani tervezett szelvények darabszáma szerinti kombinációkból válogathattak a játékosok.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?