25 °C Budapest
Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó

Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó

2017. február 20. 14:10

Az okos eszközök egyre gyorsabban kúsznak be a mindennapjainkba, és már vásárlásnál közben is jelen vannak. A távol keleten már olyan okoskosárral vásárolnak, amiből mégcsak kipakolnod sem kell a termékeket.

Kiszámoltad már, hogy legalább háromszor pakolod át a boltban a termékeket, mire kilépsz az üzletből? Egyszer bepakolod a kosaradba, aztán a pénztárnál fel a futószalagra, majd onnan be a táskába (vagy vissza a kosaradba, és csak utána a táskába, így négyszer fogtál meg mindent).

Eközben a távol keleten már olyan okos kosarak is vannak, aminek köszönhetően csak egyszer fogsz meg minden terméket, odatartod a kosáron lévő vonalkód-leolvasóhoz, majd amikor végeztél a vásárlással, a kosarat beteszed az önkiszolgáló kasszába. Lehúzod a bankkártyádat, és már a kosárból sem kell kipakolnod az árut, mert a robot automatikusan szatyorba teszi. A pontos folyamatot a videón láthatod.

Nekünk Magyarországon erre a technológiára valószínű, hogy még évtizedeket kell várnunk. Az okos eszközök terjedése viszont már itthon is több üzletben tapasztalható. Azon például már nem nagyon lepődünk meg, ha önkiszolgáló kasszánál is tudunk fizetni. Vannak azonban olyan újítások is, amelyekkel már lehet találkozni, viszont még csak néhány helyen vezették be.

Hazánkban az egyik nagy újítással az "okos próbafülkével" a nyár végén nyitott Nyugati téri Dechatlon áruházban találkozhatunk. Itt ugyanis a termékekbe helyezett RFID chipeknek köszönhetően a próbafülkébe bevitt termékeink azonnal beolvasásra kerülnek, amelyekről egy digitális kijelző segítségével több mindent is megtudhatunk:

  • Minden információt elérhetünk a fülkébe a termékekről
  • Leolvashatjuk az árakat
  • Elolvashatjuk a termékről más felhasználóknak a véleményét
  • A készülék kiegészítő termékeket is ajánl nekünk
  • Megtudhatjuk a fülékből, hogy milyen méretek vannak még az adott termékből
  • Kérhetjük az eladó segítségét, ha nem megfelelő a méret
  • Nyomon követhetjük az eladókat
Az áruházban egyelőre tesztelik az új rendszert, de ha beválik, akkor azonban a többi üzletben is hamar megjelenhetnek az okos próbafülkék. Amennyiben sikeres lesz a teszt, akkor gondolkodunk a többi áruházunkba való telepítésen is

- mondta korábban  a Pénzcentrumnak Román Gergely, a Dechathlon stratégiai igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól teljesít a Tesco újdonsága a Scan&Shop is, amelyet először a budaörsi áruházban vezettek be. Ez úgy működik, hogy egy a kosárra helyezhető eszköz segítségével beolvasható az áruk vonalkódja, majd azok közvetlenül a kosárba tehetőek, miközben a készüléken pontosan nyomon követhető az elköltött, és az akciók által megtakarított pénzösszeg is. A vevők a vásárlást után az önkiszolgáló pénztáraknál ki- és bepakolás nélkül, a szkenner által generált vonalkód beolvasásával fizethetnek.

Az áruházlánc további fejlesztéseket is tervez, többek között a mobiltelefonos fizetések felé is nyitnak.

- tudtuk meg korábban a Tescótól.

Mi lesz az eladókkal?

A videó ugyanakkor nem csak a vásárlás könnyítését vetíti előre, de azt is, hogy a pénztárosok munkáját teljesen átveheti egy gép. A robotika terjedése ugyan nagyban megkönnyíti a hétköznapjainkat, igen jelentős változást is hoz majd a munkaerőpiac területén.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?