-2 °C Budapest

Ennél kényelmesebben nem juthatsz kajához, de miért nem így vásárolunk?

2016. november 17. 13:05

Egyre több helyen terjedhetnek el azok az ital- és ételautómaták, amelyeknél akár egyérintéssel is fizethetünk. Egyelőre kevés ilyen van forgalomban, azonban az országos terjeszkedés hamarosan megkezdődhet.

A Mastercard szerint bővülés várható az egyérintéses fizetésre alkalmas automaták piacán a következő évben. A kártyatársaság kutatásai szerint a felhasználók szívesen fizetnek kártyával az ital- és áruautomatáknál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kártyás vásárlások átlagosan 8-15 százalékos értékesítés bővülést hozhatnak az üzemeltetőknek, és ez az érték várhatóan nőni fog, ahogy a vevők egyre inkább megkedvelik az új fizetési lehetőséget.

Egyre többen fizetnek érintőkártyával azoknál az ital- és áruautomatáknál, amelyekbe virtuális POS (vPOS) terminált telepítettek. Az ilyen egységeknél a hazai bankkártyával bonyolított vásárlások aránya átlagosan 18-22 százalék, de vannak olyan kiugró helyszínek is, ahol 90 százalékos a kártyahasználat. Az elkövetkező hetekben közel 130 új automatás terminál telepítése várható, valamint további rendelésekre is számítanak a kezdeti pozitív tapasztalatok eredményeként.

Az étel- és italautomaták mellett önkiszolgáló autómosókban, vagy akár kutyamosókban is használják a vPOS-t. A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, a vásárlók pedig kifejezetten nyitottak az automatás újdonságokra - derült ki a Mastercard legfrissebb kutatásából. Bár a megkérdezett felhasználók jelenleg leginkább kávét vagy cappuccinót vásárolnak automatából, igény lenne többek között fűszer-, cipőtisztító-, kutyaeledel-, kerékpáralkatrész- és mobiltöltő-automatára is.

Miket veszünk az automatákból?

Az automatákban elérhető italok jobban fogynak, mint az ételek, de édességet, chipszet és sós ropogtatnivalót, szendvicset és túró rudit is szívesen vesznek a válaszadók. Bár egyelőre kevesen tudják, hogy vannak olyan automaták, amelyeknél bankkártyával is fizethetnek (11 százalék), a vásárlók üdvözölnék ezt a lehetőséget az általuk használt automaták esetében is. Az online felmérésben megkérdezettek mintegy kétharmada nyitott a kártyás fizetésre az automatáknál, 50 százalékuk mindenképpen kártyával fizetne, míg a másik nagy tábor akkor élne ezzel a lehetőséggel, ha éppen nem lenne nála elegendő aprópénz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás során fény derült arra is, hogy a pénztárnál való sorba állás elkerülése miatt nagyon népszerűek a BKK és a MÁV jegyautomatái is. Az ital- és snack-automaták pedig főleg azért kedveltek, mert gyors vásárlást tesznek lehetővé, 24 órán keresztül elérhetők, és a korlátozott választék miatt egyszerű a döntéshozatal a megvásárolni kívánt termékeket illetően. Az automaták akkor is jó szolgálatot tesznek, ha más üzlet vagy büfé nincs a környéken.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?