Egyre több pénzt költünk külföldön: ezentúl így fogunk vásárolni?

Egyre több pénzt költünk külföldön: ezentúl így fogunk vásárolni?

2016. szeptember 5. 12:03

Az első félévben csaknem 50 százalékkal többet költöttünk határ túloldalán lévő áruházakban. A legkedveltebb vásárlási úticél Ausztria.

Sokkal többet költöttek a családok 2016. első félévében a határokon túli áruházakban, mint korábban. A különbség nem is kevés, hiszen a növekedés üteme 49 százalék volt, az előző év első feléhez képest. A bevásárlóturizmus javarészt az egynapos utazásokhoz kötődik, ami érhető, hiszen a cél a bevásárlás - írja közleményében a blokkk.com.

A bevásárló turista nyilván számol is, az árcédulák, a valutaárfolyamok és a benzinköltség alapján. A hazai piac zömében 27 százalékos áfakulcsa is felfelé húzza az árakon keresztül a bevásárlóturizmus mérlegét.

A webáruházas költekezés kiskereskedelmi ágát nézve (a KSH ezt méri, amiben például a pizza, vagy mozijegy megvásárlása már nincs benne) 2016. első félévében 131 milliárd forint értékű költekezést mért a KSH, aminek értéke ugyan nagyobb a bevásárló turizmusban elköltött 50 milliárd forintos összegnél, de bővülési üteme "csak" 30 százalék volt.

Ez annak tükrében is jelentős különbség, hogy a bevásárlóturizmusnak ellenlábasa a webáruház, hiszen az otthoni fotel kényelméből bármit meg lehet venni a határokon túlról az internet segítségével.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a bolti vásárlás élménye sokak számára még mindig olyan élményt kelt, amiért akár távolabbi áruházba is érdemes felkerekedniük.

Melyik a legnépszerűbb vásárlási úticél?

Az egyes vásárlási céllal felkeresett országokat nézve természetes, hogy a szomszédbeliek áruházai viszik a prímet. Ausztria, ahol azért többnyire vaskosabbak az árcédulák, a legnagyobb pénztárca nyitogatója a határokon túlra kiruccanó magyar bevásárlóknak, a kinti költekezés közel 40 százalékos részarányával. Szlovákiában is sok pénz folyik el, de ennek összege már csak harmada az osztrákoknál elköltött összegnek. A szomszédokon túl Németország az egyetlen viszonylat, ahova még mennek bevásárolni magyarok, más távolabbi országba már nem. Feltehetően a használt személygépkocsi az egyetlen, aminek beszerzéséért messzebbre érdemes menni, de hát ennek is kialakult a saját üzletága, bár a kilométeróra üzletszerű tekergetése itt is, ott is nagy kockázatot jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar bevásárló turisták célországai:

  • Ausztria
  • Szlovákia
  • Ukrajna
  • Románia
  • Németország

Mennyit költünk külföldön?

2015-ben 73 milliárd forintot költöttek a magyarok a külföldi boltokban vásárlási portyázásaik során. Az eddigi növekedési ütem mellett feltételezhető, hogy éves szinten túllépheti a 100 milliárd forintos határt a külhoni vásárlás értéke.

A Magyarországra vásárlási céllal látogató külföldiek költekezésében egyébként nem tapasztalható az előbbiekhez hasonló megugrás. 2016. első félévében 74 milliárd forintot költöttek a magyar boltokban a bevásárló turisták, ami persze azért több az egy évvel ezelőtti első félévi 61 milliárd forintnál, ötödével, ami úgyszintén jelentősebb bővülés.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?