15 °C Budapest
Burgonya, cukor, friss zöldségek: meddig folytatódik a drágulás?

Burgonya, cukor, friss zöldségek: meddig folytatódik a drágulás?

2016. július 11. 13:40

A hivatalos statisztikák szerint az árak júniusban alacsonyabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt, de mi a helyzet a legalapvetőbb élelmiazerekkel? Cukor, burgonya és friss zöldségek drágultak elképesztő mértében.

A cukor átvette a vezetést a Központi Statisztikai Hivatal képzeletbeli ranglistáján, mint az éves összevetésben legjobban dráguló termékcsoport. Egy hónappal korábban még a burgonyáé volt a cím, de a nyár első hónapjában az már "csak" 23,6 százalékkal drágult, míg a cukor 24,1-gyel. Ennél jelentősebb éves bázisú drágulásra 2012 januárjában volt példa, amikor az édesipari termék ára 36,3 százalékkal lett magasabb.

A cukor drágulása az ázsiai termelés visszaesése miatt borítékolható volt, a kérdés inkább az, hogy meddig folytatódik és ismét beköszönt-e a 2011-es árszint, amikor például egy kiló kristálycukorért több mint 300 forintot kellett fizetni a jelenlegi 244 helyett. Tavaly ilyenkor ugyanakkor még 184 forint volt az ára, amely az elmúlt hat évben abszolút mélypontot jelentett.

A cukor - mint termékcsoport - ára immár fél éve havi bázison is folyamatosan emelkedik. Júniusban 0,9 százalékkal volt drágább, mint egy hónappal korábban, de a legerősebben februárban (2,5 százalék) inflálódott az ára.

A cukor és a burgonya után a friss zöldség drágult még a legnagyobb mértékben tavaly júniushoz viszonyítva, 9,1 százalékkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az árcsökkenés rekordere az előző hónapokhoz hasonlóan a tankönyv (-18,3 százalék) volt. Ezt követte az áfa-csökkentett sertéshús (-17,2 százalék) és a palackos gáz (-10,6 százalék).

Az üzemanyagok a nyár elején 10,4 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban. Az autósok ugyanakkor nem ezt érzik inkább, hanem azt, hogy havi bázison már negyedik hónapja drágul, nem is kevéssel. Júniusban példásul 3,2 százalékkal májushoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?