Burgonya, cukor, friss zöldségek: meddig folytatódik a drágulás?

Burgonya, cukor, friss zöldségek: meddig folytatódik a drágulás?

2016. július 11. 13:40

A hivatalos statisztikák szerint az árak júniusban alacsonyabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt, de mi a helyzet a legalapvetőbb élelmiazerekkel? Cukor, burgonya és friss zöldségek drágultak elképesztő mértében.

A cukor átvette a vezetést a Központi Statisztikai Hivatal képzeletbeli ranglistáján, mint az éves összevetésben legjobban dráguló termékcsoport. Egy hónappal korábban még a burgonyáé volt a cím, de a nyár első hónapjában az már "csak" 23,6 százalékkal drágult, míg a cukor 24,1-gyel. Ennél jelentősebb éves bázisú drágulásra 2012 januárjában volt példa, amikor az édesipari termék ára 36,3 százalékkal lett magasabb.

A cukor drágulása az ázsiai termelés visszaesése miatt borítékolható volt, a kérdés inkább az, hogy meddig folytatódik és ismét beköszönt-e a 2011-es árszint, amikor például egy kiló kristálycukorért több mint 300 forintot kellett fizetni a jelenlegi 244 helyett. Tavaly ilyenkor ugyanakkor még 184 forint volt az ára, amely az elmúlt hat évben abszolút mélypontot jelentett.

A cukor - mint termékcsoport - ára immár fél éve havi bázison is folyamatosan emelkedik. Júniusban 0,9 százalékkal volt drágább, mint egy hónappal korábban, de a legerősebben februárban (2,5 százalék) inflálódott az ára.

A cukor és a burgonya után a friss zöldség drágult még a legnagyobb mértékben tavaly júniushoz viszonyítva, 9,1 százalékkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az árcsökkenés rekordere az előző hónapokhoz hasonlóan a tankönyv (-18,3 százalék) volt. Ezt követte az áfa-csökkentett sertéshús (-17,2 százalék) és a palackos gáz (-10,6 százalék).

Az üzemanyagok a nyár elején 10,4 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban. Az autósok ugyanakkor nem ezt érzik inkább, hanem azt, hogy havi bázison már negyedik hónapja drágul, nem is kevéssel. Júniusban példásul 3,2 százalékkal májushoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?