8 °C Budapest

Mutatjuk, hol érdemes cserepes fűszernövényt venni

2016. június 1. 12:01

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal cserepes bazsalikomokat vizsgált Szupermenta projektjének keretében. A hivatal szakemberei hat fűszernövényt teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén.

A hatóság munkatársai a hazai áruházakban végzett polc-felmérés alapján hat mintát vettek a termesztés helyén. A növényeket mindenhol kifogástalan vetőmagból nevelték. A mintákon a NÉBIH laboratóriumaiban elvégezték a növényvédőszer-maradék, a nitrit-nitrát tartalom és a mikrobiológiai vizsgálatokat is, amelyek eredménye minden esetben negatív lett.

Ellenőrizték továbbá, hogy a termelők betartották-e a növényvédelmi előírásokat. A hatósági szemle során áttekintették a permetezési napló megfelelő vezetését is, azaz hogy jól dokumentálták-e a növényvédőszeres kezelést a bazsalikomokon egészen az előállítástól a felhasználásig. A permetezési napló adatai és a laborvizsgálat eredménye két esetben nem fedték egymást teljes mértékben, amely élelmiszerbiztonsági kockázatot ugyan nem jelentett, de a dokumentáció nem megfelelősége miatt eljárás indult.

A kedveltségi teszt ezúttal sem maradt el. Laikus bírálók és szakértők pontozták a bazsalikomok külső megjelenését, illatát, termesztő közegét, valamint a terméken található tájékoztatás megfelelőségét. Ezek alapján a Zöldpont '98 Kft. terméke bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt az Iván Virág Kft. által termesztett bazsalikom, míg a harmadik helyen a Tóth István fűszernövénye végzett.

Az ellenőrzött termelők közül kimondottan fűszernövény termesztésre egy szakosodott, míg a másik öt termelő jóval kisebb volumenben foglalkozik fűszernövényekkel, sokkal inkább dísznövényt- és zöldségpalántát nevel. A termékteszt tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre népszerűbb fűszernövényt nem csupán zöldségpalántaként és dísznövényként árusítják, hanem élelmiszerként is fellelhető a hazai boltokban.

A hatóság véleménye szerint javasolt az azonnali fogyasztásra szánt bazsalikomot élelmiszerkereskedésekben megvásárolni.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem