25 °C Budapest
Ennyit kell fizetnünk a jó minőségű magyar eperért

Ennyit kell fizetnünk a jó minőségű magyar eperért

Pénzcentrum
2016. május 9. 09:31

Már sok helyen megjelentek az országban a szamócaárusok, de a következő hetek időjárása sorsdöntő lehet, akár az is előfordulhat, hogy hiány alakul ki a szabadföldi eperből - írja a Magyar Idők.

Az első termések már megjelentek a piacon, ugyanis a fólia alatt termesztett szamócát megkímélte a szokatlanul hideg áprilisi időjárás. A szabadföldi ültetvényekben azonban jelentős kárt tett a fagy - mondta el lapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke.

Tavaly az esős tavasz miatt sokkal több gyümölcs veszett oda, mint az idei fagy miatt. A baj akkor kezdődik, ha a két időjárási jelenség követi egymást. A szabadföldi epernek ugyanis a fagy mellett a második legnagyobb ellensége az eső. Ha ezzel is számolni kell, akkor az biztosan kihatással lesz az árakra is.

Az import gyümölcsnek az ára most 700-1000 forint kilónként. Ezzel szemben a magyar epret 1500-2200 forintért lehet kapni a piacokon. Ledó Ferenc szerint amit 1500 forint alatt kínálnak, az borítékolhatóan vagy rossz minőségű, vagy külföldi eper. Ha nem lesz nagyobb kiesés, akkor a szabadföldi eper megjelenésével az ár is csökken, de a szakember szerint még így is 1000 forint felett kínálják majd a jó minőségű magyar epret.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15