1 °C Budapest

Nagy változás jön: ennyiért telefonálhatunk majd külföldről

2016. május 8. 10:06

Április 30-tól olcsóbb lett a roamingolás egy uniós rendeletnek köszönhetően. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrizte, hogy a hazai szolgáltatók ajánlatai lehetővé teszik-e a szükséges csökkentéseket. A hatóság a módosított szerződési feltételek konkrét alkalmazását is kiemelt figyelemmel kíséri majd. Az előírások második lépcsője szerint a jövő év közepétől csak kivételes esetben szabható ki roamingfelár, alapesetben majd a hazaival teljesen egyező díjakért mobilozhatunk Európa legtöbb országában - olvasható a hatóság közleményében.

Sűrű fillér, egységes elv

A 2016. április 30-tól megváltozott roamingdíjak számítása uniós döntés alapján a korábbiakhoz képest más elven alapul. Eddig az unión belül - valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban - egységes roamingdíjakat alkalmaztak, mostantól viszont árnyaltabbá válhat az árképzés, mert az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de meghatározzák a roamingdíj maximális mértékét is. Ennek következtében minden uniós polgár egységes elv alapján veheti igénybe külföldön a roamingszolgáltatásokat, hiszen a belföldi telefonálás díján felül hozzáadható korlátozott mértékű roamingfelár, valamint a maximális abszolút értékek, az ún. ársapkák meghatározása együttesen egyenlő esélyű hozzáférést jelentenek a roamingszolgáltatás igénybevételére minden EU-tagállam polgára számára. A szolgáltatók is jól járhatnak, hiszen a roamingárcsökkenésből származó forgalomnövekedés ellensúlyozhatja a kieső bevételeket, így a várakozások szerint elhárul a belföldi díjak emelésének veszélye.

Új számítás, új percdíjak

A roamingolásért a hazai díjakon felül csak a rendeletben meghatározott - a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező - többletdíjakat (roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat) számíthatják fel a szolgáltatók 2016. április 30-tól 2017. június 14-ig egy tavaly októberben meghozott uniós rendelet értelmében. Ez a többletdíj - a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül - egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: vagyis

hívásindítás esetén az ársapka bruttó 72,86 Ft/perc, hívásfogadásnál bruttó 19,17 Ft/perc (ez Magyarországon ingyenes), SMS küldésnél bruttó 23,07 Ft/SMS és adatküldés esetén pedig bruttó 76,91 Ft/MB.

Ez alól kivételt csak az jelent, ha a belföldi percdíj eleve magasabb a limitnél, és a szolgáltató arra nem kíván felárat alkalmazni, mert akkor a belföldi percdíját fogják a roaming esetében is felszámítani - ebben az esetben nem alkalmazandó a korlát.

A szabályozási változások miatt az NMHH folyamatosan monitorozza a hazai szolgáltatók által alkalmazott roamingtarifákat. A hatóság megvizsgálta, hogy a 2016. április 30-tól életbe lépő változásokat a mobilszolgáltatók alkalmazták-e az Általános Szerződési Feltételeikben (ÁSZF). Az ellenőrzés eredménye azt mutatta, hogy a cégek az újonnan életbe lépő szabályozásnak megfelelően módosították az ÁSZF-jeiket. Azt, hogy a szolgáltatók a gyakorlatban is megfelelően alkalmazzák-e az ÁSZF-eket, illetve a rendeletben foglaltakat, az NMHH továbbra is figyelemmel kíséri, és szükség esetén felügyeli.

Az Európai Unió múlt év októberében döntött a mobiltelefon-hálózatokban alkalmazott roamingdíjak fokozatos megszüntetéséről, amikor az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2015/2120 rendelete módosította az unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló 531/2012/EU rendeletet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További változások várhatók

Az elfogadott jogszabályok szerint a díjakat két lépésben számolják fel. Az április 30-tól hatályos új szabályok 2017. június 14-ig lesznek érvényben. Utána a fogyasztók - bizonyos, a méltányos használatra vonatkozó korlátozásokat betartva - külföldön is belföldi tarifákkal mobiltelefonálhatnak,

alapesetben megszűnik a roamingtöbbletdíj.

A roamingszolgáltatások nem rendeltetésszerű használatának megakadályozása érdekében az Európai Bizottság az uniós intézményekkel együttműködve fogja szabályozni az úgynevezett "méltányos használat feltételeit". Ennek meghatározásakor olyan tényezőket fognak figyelembe venni, mint az utazási szokások, belföldi árszínvonalak, árképzési minták, verseny torzulásának észlelhető kockázatai.Ha a fogyasztó ezt a limitet átlépi, akkor 2017. június 15. után is érvényesíthetik a cégek a 2016. április 30-tól életbe lépő roamingtöbbletdíjakat.

Jövő év közepétől a szolgáltatók roamingtöbbletdíjat csak kivételes esetben számíthatnak fel: ha közgazdasági számításokkal tudják igazolni, hogy a roamingköltségeiket csak úgy tudják fedezni, ha megemelik a belföldi tarifáikat. Ez esetben a nemzeti hírközlési hatóságok - Magyarországon az NMHH - engedélyezheti a maximált felár használatát. Az erre vonatkozó kérvényeket évente kell majd a szolgáltatóknak a hatóság felé benyújtaniuk.

A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók a média- és hírközlési biztos hivatalának oldalán is olvashatóak.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?