3 °C Budapest
Hiába a plázastop, új üzletek sora nyit húsvét előtt

Hiába a plázastop, új üzletek sora nyit húsvét előtt

2016. március 16. 10:30

A plázastop nemcsak a nagy áruházláncok terjeszkedését fékezi, hanem a kereskedelem egészének fejlődését is. Boltnyitásokból azért így sincs hiány: a következő hetekben több áruházlánc várja új üzletekben a vásárlóit, a nyitási akciók pedig pont jól jönnek a húsvéti nagybevásárláshoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt években lényegesen kevesebb üzlet nyílt a plázastop törvény miatt, de azt nem mondhatjuk, hogy teljesen leálltak volna az üzletnyitások. Számos nagy áruházláncnak így is van lehetősége terjeszkedni, és meg is adják a módját ünnepélyes megnyitóval, illetve boltnyitási akciókkal, mint ahogy például a KIKA bútorlánc teszi.

Ott nyílik új üzlet, ahol egy másik bezár

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke szerint van mozgás a piacon boltnyitások szempontjából: rengeteg bolt zár be, és sok új üzlet is nyílik. 2015 első félében az értékesítőhelyek száma 2300-al csökkent, ami azonban arra utal, hogy több a zárás, mint a nyitás.

A plázastop törvény miatt új üzlethelységek kis számban épülnek, ehelyett a meglévő üzletállomány cserélődik folyamatosan, vagyis főleg korábban bezárt üzlethelyiségben nyílnak az új boltok.

Bizonyos fokú szezonalitás megfigyelhető a boltnyitásokban, az üzletek például logikus módon előszeretettel időzítenek az ünnepek előtti időszakokra, mint a húsvét, de statisztikai adatok nincsenek erre vonatkozóan" - mondta Vámos György a Pénzcentrumnak.

Nemcsak hipermarketek a plázastop vesztesei

A plázastop néven elhíresült törvény lényege, hogy megtiltották Magyarországon a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények építését, illetve ennél nagyobb területűre való bővítését. Az idei évtől hatályos új plázastop-törvényben könnyítés, hogy a 300 négyzetméteres határt kitolták 400 négyzetméterre. Novemberi cikkünkből kiderült, hogy a Lidl lehet a Plázastop-törvény legnagyobb vesztese, ugyanis a német diszkontlánc 28 publikus felmentési kérelméből 28-at utasítottak vissza.

Jelenleg Magyarországon a kereskedelem fejlődését a plázastop tartja féken, főleg az élelmiszerkereskedelemét - véli az OKSZ elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvény a kereskedelem egészére is negatív hatással van, mert akiknek lenne tőkeerejük építkezni, azoknak nincs lehetőségük beruházásokat végrehajtani, és így nemcsak hipermarketek, de bevásárlóközpontok sem épülnek, ahol kiskereskedők jutnának üzlethelyiséghez.

Hol lesznek boltnyitások márciusban?

Több üzletláncot megkerestünk a témával kapcsolatban, hogy kiderítsük, terveznek-e boltnyitást az elkövetkező időszakban. Sokaktól nemleges választ kaptunk, ami nem meglepő a fentiek tükrében, de több olyan áruházláncot találtunk, amely hamarosan új üzletben várja a vásárlóit, a nyitási akciók pedig pont jól jönnek a húsvéti nagybevásárláshoz.

Március 22-én, kedden nyit a KIKA legújabb áruháza Szegeden, ahol majdnem 4000 négyzetméteres eladó- és kiállító területen több száz nyitási ajánlattal várják a környékbeli lakosokat. "A nyitás napján és a nyitóhétvégén az első 500 vásárló ajándékot kap, és különféle gyermekprogramokkal várják a családokat" - tudta meg a Pénzcentrum a bútorlánctól.

A SPAR nemrég jelentette be, hogy idei beruházási terveiben 27 áruház felújítása és 5 új üzlet átadása is szerepel összesen 23 milliárd forintból. Márciusban egy új üzlet megnyitása esedékes Tökölön, és számos vidéki városban nyílnak újra kisebb felújításon átesett boltok: Gárdonyban, Sümegen, Szolnokon, Sajószentpéteren és Harkányban. "Az új nyitások és újranyitások minden esetben jelentős marketingtámogatást kapnak, amelybe az akciók is beletartoznak. Ezekről az egyes üzletekre érvényes, négyoldalas nyitási szórólapokról lehet tájékozódni" - mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?