27 °C Budapest
Nem is gondolnád, de sokan már így vásárolnak a netről

Nem is gondolnád, de sokan már így vásárolnak a netről

2016. március 3. 10:20

Tovább bővült a haza online kiskereskedelem, 2015-ben újabb 16 százalékos növekedéssel már mintegy 270 milliárd forint értékben vásároltunk a neten keresztül. A legtöbben a műszaki cikkeket keresik - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatásából.

Egyre többet vásárolunk a neten

A hazai online kiskereskedelem tavalyi forgalma elérte a 270 milliárd forintot, ami 16 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. Az egyes szektorok növekedési üteme ugyanakkor eltérő: a legnagyobb bővülést a szépség, egészség szektor érte el.

Az olyan szektorok, mint a divat sport, vagy a számítástechnika, növekedésüket elsősorban nem az online jelenlétük erősödésének köszönhetik, mivel bővülésük mértéke hasonlóan alakult a teljes kiskereskedelemre vetítve is.

Még mindig műszaki cikkek a legnépszerűbbek

A legnagyobb online kiskereskedelemi szektor továbbra is a műszaki cikkek szektora, mely 2015-ben 48 milliárd forint forgalmat bonyolított. Azonban a játék, kultúra területén 2015-ben arányaiban minden más szektornál gyorsabban terelődtek a vásárlók a hagyományos boltok polcairól a webáruházak oldalaira.

Egyre kevesebb az új belépő

Közel 2,3-2,4 millió olyan ember volt 2015-ben, aki terméket vásárolt a neten keresztül, a többség ma már vidékről rendel

- mondta el Madar Norbert, GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. üzletágvezetője, a csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón.

Ez a tábor azonban nagyon lassan bővül, 2015-ben az új belépők aránya már alig 4 százalékra csökkent. Ennek fényében érdekes tény, hogy a webáruházak vásárlói közül a legtöbben - boltonként átlagosan 63 százalék - tavaly csupán egyszer vásároltak az adott boltban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elektronikus fizetési megoldások továbbra sem tudnak látványosan teret nyerni, a teljes online forgalom csupán 16 százaléka realizálódik ilyen fizetési módok révén.

Egyre jobban terjed a mobil alapú vásárlás: az online vásárlók egyharmada vásárolt már tavaly az interneten terméket, mobiltelefonja segítségével.

A 10 legerősebb uralja a piacot

Bár magyar nyelvű honlappal és forint alapú árazással 4200-4500 online kiskereskedő működik, a teljes forgalom 30 százalékát mégis a 10 legnagyobb kereskedő adja.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?