10 °C Budapest
Nem is gondolnád, de sokan már így vásárolnak a netről

Nem is gondolnád, de sokan már így vásárolnak a netről

2016. március 3. 10:20

Tovább bővült a haza online kiskereskedelem, 2015-ben újabb 16 százalékos növekedéssel már mintegy 270 milliárd forint értékben vásároltunk a neten keresztül. A legtöbben a műszaki cikkeket keresik - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatásából.

Egyre többet vásárolunk a neten

A hazai online kiskereskedelem tavalyi forgalma elérte a 270 milliárd forintot, ami 16 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. Az egyes szektorok növekedési üteme ugyanakkor eltérő: a legnagyobb bővülést a szépség, egészség szektor érte el.

Az olyan szektorok, mint a divat sport, vagy a számítástechnika, növekedésüket elsősorban nem az online jelenlétük erősödésének köszönhetik, mivel bővülésük mértéke hasonlóan alakult a teljes kiskereskedelemre vetítve is.

Még mindig műszaki cikkek a legnépszerűbbek

A legnagyobb online kiskereskedelemi szektor továbbra is a műszaki cikkek szektora, mely 2015-ben 48 milliárd forint forgalmat bonyolított. Azonban a játék, kultúra területén 2015-ben arányaiban minden más szektornál gyorsabban terelődtek a vásárlók a hagyományos boltok polcairól a webáruházak oldalaira.

Egyre kevesebb az új belépő

Közel 2,3-2,4 millió olyan ember volt 2015-ben, aki terméket vásárolt a neten keresztül, a többség ma már vidékről rendel

- mondta el Madar Norbert, GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. üzletágvezetője, a csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón.

Ez a tábor azonban nagyon lassan bővül, 2015-ben az új belépők aránya már alig 4 százalékra csökkent. Ennek fényében érdekes tény, hogy a webáruházak vásárlói közül a legtöbben - boltonként átlagosan 63 százalék - tavaly csupán egyszer vásároltak az adott boltban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elektronikus fizetési megoldások továbbra sem tudnak látványosan teret nyerni, a teljes online forgalom csupán 16 százaléka realizálódik ilyen fizetési módok révén.

Egyre jobban terjed a mobil alapú vásárlás: az online vásárlók egyharmada vásárolt már tavaly az interneten terméket, mobiltelefonja segítségével.

A 10 legerősebb uralja a piacot

Bár magyar nyelvű honlappal és forint alapú árazással 4200-4500 online kiskereskedő működik, a teljes forgalom 30 százalékát mégis a 10 legnagyobb kereskedő adja.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?