Így vásárolnak a magyarok: ebben még az európai átlagot is túlszárnyaltuk

Így vásárolnak a magyarok: ebben még az európai átlagot is túlszárnyaltuk

2016. február 22. 18:00

Az egymilliárdot is meghaladta az egyérintéses fizetési tranzakciók száma Európában 2015-ben, ami 150 százalékos növekedést jelent a 2014. évi összes tranzakcióhoz képest.

Az egymilliárdot is meghaladta az egyérintéses fizetési tranzakciók száma Európában 2015-ben, ami 150 százalékos növekedést jelent a 2014. évi összes tranzakcióhoz képest - derült ki a MasterCard frissen publikált adataiból.

A gyors és kényelmes fizetés népszerűsége Magyarországon is töretlen, még az európai átlagot is túlszárnyalta a magyar adat: a kártyabirtokosok tavaly 183 százalékkal több egyérintéses tranzakciót hajtottak végre itthon, mint az azt megelőző évben. A magyarországi bolti kártyás vásárlásoknak már 40 százaléka történt egyetlen érintéssel 2015 utolsó negyedévében, míg egész Európában 13 százalék volt az ilyen típusú fizetések aránya.

A friss adatok szerint 121 százalékkal több bankkártyát, mobiltelefont és egyéb eszközt használtak egyérintéses fizetésre Európában 2015-ben, mint az azt megelőző évben, míg Magyarországon 81 százalékos volt a növekedés ezen a téren.

A MasterCard és Maestro egyérintéses kártyákkal és eszközökkel végrehajtott tranzakciók értékében is jelentős - Európában 183 százalékos, Magyarországon pedig 191 százalékos - bővülés volt megfigyelhető. Folytatódott az egyérintéses fizetési funkcióval ellátott kártyák és eszközök számának növekedése is: 2015 végén Európában 50 százalékkal, Magyarországon 35 százalékkal több ilyen plasztik és fizetőeszköz volt forgalomban, mint az előző évben. Hazánkban az egyérintéses tranzakciók átlagos összege 2015 utolsó negyedévében 15,03 dollár, vagyis körülbelül 4 200 forint volt, ami nagyságrendileg megfelel az európai átlagnak (15,34 dollár).

A felmérés adatai azt támasztják alá, hogy a fogyasztók egyre pozitívabban állnak az egyérintéses fizetéshez, amely gyors és kényelmes. A fizetési mód kiválasztásakor azonban más tényezők is szerepet játszanak. Az érintőkártyák használata a készpénznél biztonságosabb megoldást jelenthet, hiszen a modern technológia többszintű védelmet nyújt. A fogyasztók több mint kétharmada egyetért azzal, hogy az egyérintéses fizetés ugyanolyan biztonságos vagy még biztonságosabb, mint a hagyományos fizetési formák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csak Európában már több mint tíz olyan ország van, ahol a forgalomban lévő egyérintéses kártyák vagy más fizetőeszközök száma meghaladja az ötmilliót. Az egyérintéses funkcióval ellátott fizetőeszközöket világszerte 74 országban fogadják el, most már - az egyérintéses térképre a közelmúltban felkerült - Észtországban és Izlandon is.

A kereskedők is igazodtak a trendhez: 2015-ben 72 százalékos növekedés volt megfigyelhető az európai kereskedői elfogadóhelyek számában 2014-hez képest. Magyarországon is számottevően, 24 százalékkal bővült az ilyen típusú kártyákat elfogadó kereskedők száma. A becslések szerint világszerte több mint négymillió kereskedelmi elfogadóhelyen lehet használni az egyérintéses kártyákat és eszközöket.

A gyors és kényelmes fizetési megoldás felismerésével egyre gyakrabban kerül elő a kártya a pénztárcából, és összességében több a költés is.

A kártyás vásárlások összegének emelkedése ugyanakkor nem csak az egyérintéses tranzakciók térhódításának köszönhető, a kártyás tranzakciók száma általánosságban is bővülést mutat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16