13 °C Budapest

Eltűntek a hosszú sorok a magyar boltokból: mi történt?

2015. október 11. 13:01

Meglepően jól állunk elektronikus fizetések terén, azaz egyre több magyar egyre többször fizet például bankkártyával, mobilfizetéssel a boltokban, vagy az interneten. Szupergyorsan nő az egyérintéses kártyák száma is: ez azt is jelenti, hogy rövidebbek a sorok a boltok pénztárainál.

Tovább nőtt az elektronikus fizetési eszközök használata 2015. második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint nem csak a kártyás vásárlások terén figyelhető meg ugrásszerű növekedés, de a netes vásárlásoknál is többször fizettünk kártyával, mint tavaly.

2015 második negyedévében tovább nőtt a bankkártyás vásárlási forgalom, a belföldi tranzakciók számában 19 százalékos, értékében pedig 18 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tarolnak az érintőkártyák

Az egyérintéses tranzakciók esetében ennél is jelentősebb bővülést figyelhetünk meg: számuk 27 százalékkal, értékük 35 százalékkal nőtt 2015 első negyedévéhez képest.

Továbbra is a kisebb összegeket fizetjük egyérintéssel:

míg egy hagyományos tranzakcióval történő vásárlás átlagértéke 7764 forint, addig egyérintéssel kevesebb mint felét, átlagban 3644 forintot fizetünk.

Az egyérintéses fizetés terjedését segíti az is, hogy egyre több helyen vannak olyan terminálok, amelyeknél így fizethetünk, és több ilyen bankkártya (4,2 millió) van a pénztárcákban is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Mára a bankkártya-elfogadó (POS) terminálok 55 százaléka rendelkezik az egyérintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval,

ez 10 százalékos bővülést jelent 2015 első negyedévéhez viszonyítva.

A MasterCard a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy kártyáival végrehajtott, bolton belüli tranzakciók összességének 61% egyérintéses Csehországban, ezt követi Lengyelország 41 százalékkal, Magyarország és Szlovákia pedig majdnem eléri a 30 százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank friss adataiból az is látszik, hogy az internetes bankkártya-elfogadóhelyek bővülésével párhuzamosan az online vásárlási tranzakciók száma is számottevően emelkedett. 2015. második negyedévében hazai kártyával több mint ötmillió darab internetes vásárlási tranzakció valósult meg a magyarországi fizetésikártya-elfogadó hálózatban, közel 52 milliárd forint értékben. Már több mint 7600 internetes áruházban lehet bankkártyával fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem