3 °C Budapest

Eltűntek a hosszú sorok a magyar boltokból: mi történt?

2015. október 11. 13:01

Meglepően jól állunk elektronikus fizetések terén, azaz egyre több magyar egyre többször fizet például bankkártyával, mobilfizetéssel a boltokban, vagy az interneten. Szupergyorsan nő az egyérintéses kártyák száma is: ez azt is jelenti, hogy rövidebbek a sorok a boltok pénztárainál.

Tovább nőtt az elektronikus fizetési eszközök használata 2015. második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint nem csak a kártyás vásárlások terén figyelhető meg ugrásszerű növekedés, de a netes vásárlásoknál is többször fizettünk kártyával, mint tavaly.

2015 második negyedévében tovább nőtt a bankkártyás vásárlási forgalom, a belföldi tranzakciók számában 19 százalékos, értékében pedig 18 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tarolnak az érintőkártyák

Az egyérintéses tranzakciók esetében ennél is jelentősebb bővülést figyelhetünk meg: számuk 27 százalékkal, értékük 35 százalékkal nőtt 2015 első negyedévéhez képest.

Továbbra is a kisebb összegeket fizetjük egyérintéssel:

míg egy hagyományos tranzakcióval történő vásárlás átlagértéke 7764 forint, addig egyérintéssel kevesebb mint felét, átlagban 3644 forintot fizetünk.

Az egyérintéses fizetés terjedését segíti az is, hogy egyre több helyen vannak olyan terminálok, amelyeknél így fizethetünk, és több ilyen bankkártya (4,2 millió) van a pénztárcákban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mára a bankkártya-elfogadó (POS) terminálok 55 százaléka rendelkezik az egyérintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval,

ez 10 százalékos bővülést jelent 2015 első negyedévéhez viszonyítva.

A MasterCard a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy kártyáival végrehajtott, bolton belüli tranzakciók összességének 61% egyérintéses Csehországban, ezt követi Lengyelország 41 százalékkal, Magyarország és Szlovákia pedig majdnem eléri a 30 százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank friss adataiból az is látszik, hogy az internetes bankkártya-elfogadóhelyek bővülésével párhuzamosan az online vásárlási tranzakciók száma is számottevően emelkedett. 2015. második negyedévében hazai kártyával több mint ötmillió darab internetes vásárlási tranzakció valósult meg a magyarországi fizetésikártya-elfogadó hálózatban, közel 52 milliárd forint értékben. Már több mint 7600 internetes áruházban lehet bankkártyával fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?