12 °C Budapest

Mi ez a nagy tömeg a plázákban? Miért vásárol most mindenki?

2015. október 9. 13:31

Akár 30-50 százalékos kedvezményekkel, így hatalmas tömeggel találkozhatnak a vásárlók ezen a hétvégén több bevásárlóközpontban is. A kuponos akciók hatalmas tömegeket vonzanak, de érdemes figyelni a részletekre is.

A magyar vásárlókra továbbra is hihetetlen hatással vanak az akciók, és nem csak karácsony után, vagy nyár végén keresik őket. Évek óta nagy sikerrel mennek az úgynevezett

szezonközi leértékelések

is.

A kuponos kampányok pedig félelmetes forgalmat generálnak: nem véltetlen, hogy ezen a hétvégén is hatalmas a tömeg sok plázában - az egyik női magazinban található kuponokkal ugyanis kedvezményesen lehet vásárolni. A legnagyobb budapesti bevásárlóközpontokban ilyenkor nagyobb a forgalom, mint karácsony előtt, a parkolók zsúfolásig megtelnek, a pénztárak előtt hosszú sorok kígyóznak. Üzemeltetőktől tudjuk, hogy a kedvezmények hatására a bevásárlóközpontba egyre több férfi is ellátogat: míg évekkel ezelőtt a vásárlóközönség csupán negyedét tették ki az urak, most már fele-fele a nők és férfiak aránya a látogatók között.

Ezen a héten már csütörtökön elkezdődtek a kuponos napok, azonban vasárnap a legtöbb bolt zárva lesz, így pénteken és szombaton különösen nagy tömegre érdemes számítani. A Pénzcentrum tapasztalatai szerint a nagy budapesti plázákban már csütörtök délután és péntek reggel is sokan voltak.

Az üzletektől kapott információk alapján elmondható, hogy az akciós napokon másként vásárolnak a plázába betérők. Felkészülten érkeznek, a legújabb trendeknek megfelelő, legfrissebb kollekciókban található ruhadarabokat választják elsősorban.

A drágább termékek iránt is jobban megnő a kereslet a kuponakciók során, sőt, még azok a márkák is előnyben részesülnek ebben az erős hullámban, akik nem vesznek részt a kuponakcióban.

A helyzetet jól mutatja, hogy ilyenkor az összes mozdítható dolgozót bevetik a boltokban, növelik a biztonsági őrök számát is. A boltokban már napok óta özönlik be az áru, az üzemeltetők sokszorosát rendelik az ilyenkor szokásos mennyiségnek, a polcokon is több terméket helyeznek el. Bár az akciók csak csütörtöktől indulnak, az érdeklődés, a megnövekedett forgalom már a hét elejétől jól érezhető.

Információink szerint vannak olyan üzletek is, amelyek másképp is készülnek: előfordul, hogy bizonyos termékeket az elmúlt napokban némileg feljebb áraztak, vagy ahogy a szakzsargonban hívják,

felpumpálták az árakat.

A vásárló így könnyen belefuthat abba, hogy a kedvezményes ár valójában annyira nem is kedvezményes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire érdemes figyelni?

Az akciós/kuponos vásárlásoknál mindig érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, vagy szolgáltatáshoz - tájékoztat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

  • A legtöbb helyen a kuponnal biztosított kedvezmény más akciókkal nem vonható össze. Így például a kettőt fizet, hármat vihet akció mellett nem érvényesíthető további 20 százalékos kedvezmény egy kupon ellenében.
  • Vannak olyan beváltóhelyek, ahol csak bizonyos összeghatár (pl. 10 ezer forint) felett érvényesek a kuponnal elérhető kedvezmények.
  • Vannak olyan üzletek, ahol bizonyos márkákat, termékeket nem lehet kedvezményes kuponnal megvásárolni.
  • Sok üzletben egy kuponnal akár több termék is kedvezményesen megvásárolható, ezért érdemes alaposan átolvasni a kuponon található beváltási feltételeket. (például egy termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg, vagy a vásárlás összértékéből adnak 50% árelőnyt).
  • Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be több helyen, amellyel azonban egyszerre több termék is kedvezményesen megvásárolható.
  • Van, ahol az üzlet webáruházából elérhető termékekre (is) vonatkozik a kedvezmény.
  • Olyan vállalkozás is van, ahol egy kuponért cserébe ajándékutalványt adnak, melyet meghatározott időszakon belül lehet levásárolni. Itt érdemes figyelni a felhasználási feltételekre, (milyen időszakban, milyen termékekre vonatkozik a kedvezmény).
  • Érdemes arra is odafigyelni, hogy gyakran a különböző kiszerelésű termékek közül csak az egyik fajta kiszerelésre vonatkozik a kupon.
  • Van, ahol a kuponnal megvásárolható termékeket eltérő színű ártáblával jelzik.

A kereskedők részéről gyakran előforduló hiányosságok az árfeltüntetéssel kapcsolatban, hogy csak a kedvezmény mértékét tüntetik fel (pl. 20 százalékkal olcsóbb), a ténylegesen fizetendő akciós eladási árat viszont nem írják ki, hanem a kedvezményt fizetéskor, a pénztárnál érvényesítik. Az ilyen eseteknél a probléma az, hogy

a vásárló nem tudja előre, hogy pontosan mennyit kell fizetnie.

Az is előfordul, hogy a pénztárnál arra hivatkoznak, hogy a terméken szereplő ár már az akciós ár, ugyanakkor a címkén szerepelt az is, hogy 20 százalékkal olcsóbb, de az eredeti ár nem volt a jelölésben. Érdemes ezért előzetesen tájékozódni arról, hogy a címkén szereplő ár már a végleges, vagy még ebből vonják le a kedvezményt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy sok helyen az akciós termékekre nem váltható be kupon.

Amennyiben a pénztárnál a kuponon szereplő információk ellenére a kedvezményt nem érvényesítik, és az ügyet helyben nem rendezik, úgy beírhat a helyszínen található vásárlók könyvébe, melyre 30 napon belül írásban és érdemben kell válaszolnia a vállalkozásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm