0 °C Budapest

Itt a legújabb magyar forint: mutatjuk, mi benne az extra

2015. szeptember 6. 07:00

Új 50 forintost bocsátott ki a Jegybank. Ez az érme a normál kiadás úgynevezett emlékváltozata. Bár több millió darab van belőle, így annak kicsi az esélye, hogy az évek során megnő az értéke. MErt egyébként gyakran előfordul az, hogy az érmék értéke az évek során sokszorosára nő.

Új érmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. 2 millió példány kerül forgalomba. Az érme technikai paramétereit tekintve megegyezik a készpénz-forgalomban szereplő 50 forintos érmékkel: réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.


Az új 50 forintos érmék névértékes oldala, azaz amelyiken a szám van, megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett kettős csomót ábrázoló embléma látható, amely az érmét álló helyzetben tartva a nemzeti emlékhelyek, 45 fokkal elforgatva pedig a történelmi emlékhelyek emblémájának felel meg.

Az új 50 forintos forgalmi érmével bárki találkozhat majd a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során.

Jó hír a gyűjtőknek

A forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő érmeboltjában továbbá az MNB lakossági pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata díszcsomagolásban is megvásárolható: az elsőnapi (normál verdefényes) veretét sorszámozott díszcsomagolásban, továbbá a 2015. évi forgalmi érmesorban a teljes forgalmi érme címletsorral együtt, (különleges) proof kivitelben kapható a Magyar Pénzverő érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban - tájékoztatott az MNB.

Értéknövekedés

Bár ebben az esetben aligha képzelhető el, azért sokszor előfordul, hogy egy-egy érme különböző okokból felértékelődik. Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 800 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

Bármikor nőhet az érték

Nem egyedi jelenség, hogy egyes érmék jóval többet érnek eredeti névértéküknél. Egy brit példa igen meghökkentő: több 50 penny-s érmét (értéke körülbelül 214 forint) is eladtak majd' hetvenezer forintnyi fontért, azaz több mint háromszázszoros áron. De egyes árusítok szerint körülbelül százkilencvenezer forintnyi fontért is elkelhetne egy-egy ilyen érme.


A különleges penny Kew Park (angliai Királyi Botanikus Kertek) tematikájú, és csak kétszáztízezer készült belőle 2009-ben, a British Royal Mint pénzverdében. A boltban való vásárláskor valóban csupán 50 pennyt ér ez a ritka darab, csupán alacsony darabszáma teszi olyan értékessé a gyűjtők számára.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06