21 °C Budapest

Tucatnyi bankkártyát csapoltak meg: ez volt a nagy trükk

2015. január 21. 06:03

Két tucatnyi hamis, klónozott bankkártyát találtak Magyarországon. A kártyákkal több alkalommal is sikeresen fizettek, mielőtt a rendőrség elkapta volna a külföldi tetteseket. Mutatjuk, hogy működik, működhetett a bűnözők rendszere.

Az egyik bank biztonsági szolgálata jelezte a Bács-Kiskun Megyei rendőrségnek, hogy január 18-án a késő esti órákban több magyarországi benzinkúton is hamis, klónozott bankkártyával vásároltak ismeretlenek.

Tatán és Lajosmizsén sikerrel jártak. A petőfiszállási benzinkúton is próbálkoztak, de addigra a bank már letiltotta a kártyát.

A rendőrök a nagylaki határátkelőhelyen fogták el a gyanúsítottakat - két brit állampolgárt. A rendőrök átvizsgálták a járművet, amiben 23 bankkártyát foglaltak le, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Fotó: Police.hu


Így védekezhetünk

A bűnelkövetés módja és a lefoglalt eszköz arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgozhattak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig vásárláskor használták fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A bankok alapvetően sokat tesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki, hogy az ilyen csalásokat nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat.

Fotó: Police.hu

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a kártya birtokosa kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

Miért pont Visa?

Feltűnő, hogy a rendőrségi fotókon szereplő 23 bankkártyából 18 kártya Visa. Megkérdeztük a kártyatársaságot, mi lehet ennek az oka.

Mint azt a Pénzcentrumnak elmondták, biztonsági szempontból nincs összefüggés. Az Egyesült Királyságban (ahonnan a bűnözők érkeztek) a Visa Europe dominál a piacon, és a forgalomban lévő betéti kártyák elsöprő hányada, körülbelül 95 százaléka Visa.

A visszaélések arány Európában még mindig alacsonyabb mint 5 euró cent 100 euró költésenként. A Visa Europe erős, többszintű védelmi biztosítékai teszik lehetővé, hogy a csalási szintet sikeresen, ilyen alacsonyan tarthassuk. Különböző szinteken, különböző akadályok segítik kiszűrni a csalásokat.

Hozzátették, hogy amennyiben a kártyabirtokos csalás ártatlan áldozata lesz, a Visa fogyasztóvédelmi irányelvének értelmében lehetősége van visszaigényelni az adott Visa kártyáról csalással leemelt összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem