Változás jön a kenyérnél jövőre, sőt, az ára is emelkedhet

Változás jön a kenyérnél jövőre, sőt, az ára is emelkedhet

Pénzcentrum
2014. november 14. 06:00

Nemrég kiderült az igazság a globális gyorséttermi láncokkal és a világon mindenütt kapható élelmiszermárkákkal kapcsolatban: nem ugyanolyat veszünk Magyarországon és például az Egyesült Államokban. Más sótartalmú a Kellogg’s Corn Flakes Venezuelában és az Egyesült Királyságban. Hiába ugyanaz a termék, az egyes országok szabályozása nem engedi, hogy összetevőit tekintve ugyanolyan legyen. A magyarok például túl sok sót fogyasztanak, az elkövetkező években egészségügyi okokból csökkenni fog a megengedett sótartalom egyes élelmiszerekben.

Nem ugyanakkora a sótartalom az egyes világmárkák élelmiszereiben egy, a sófogyasztás csökkentésével foglalkozó egészségügyi csoport (World Action on Salt and Health) kutatásai szerint. Tizenkilenc terméket vizsgáltak, és nagy eltérésekre bukkantak. Nézzünk néhány példát:

Big Mac

Magyarország: 2,2 g / burger
Németország: 2,3 / burger
Spanyolország: 2,2 g / burger

Kellogg’s Corn Flakes

Magyarország: 1,3 g / 100 g
Egyesült Királyság: 1,25 g / 100 g
Venezuela: 1,9 g / 100 g

KFC Twister

Magyarország: 2,9 g
Kanada: 2,3 g / tekercs
Németország: 2 g

Az eltérések nagyrészt az egyes országok szabályozási szokásainak köszönhetők. Magyarországon az élelmiszerek egyes csoportjainak minőségét a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai és irányelvei határozzák meg. A minőségi előírások mellett a könyv leírja az érzékszervi tulajdonságokat (szín, íz, illat, alak, állomány) és a kémiai összetevőket. Ez utóbbiak közé tartozik a só is. A húsipari termékeknél például a sózás a húskészítmény vagy összetevőinek tartósítására, az állomány és az íz kialakítására szolgál, a sütőipari termékek esetében a só elsősorban az íz kialakításában játszik szerepet - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Rossz lett az idei búzatermés - drágulhat a kenyér?

A gazdálkodók az idén több mint 5 millió tonna búzát takarítottak be, de a rendkívül sok csapadék hatására a termés minősége sokkal rosszabb lett az átlagosnál. Normál években az étkezési és takarmány búza aránya 70-30 százalék körül mozog, az idén viszont éppen fordított helyzet alakult ki, és a malmi minőségű búzából termett kevés.

A rendkívüli időjárás következménye a búzaárakat is megmozdította, hiszen az étkezési termény ára meghaladta a tonnánkénti 50 ezer forintot is, miközben a malmok az idei betakarítási előtti lisztárakat ennél olcsóbb búzához "árazták be". Ezért a molnárok az aratás óta sorra jelentették be lisztáremelési terveiket a pékeknek, akik korábbi iparági nyilatkozatok szerint szintén kénytelenek továbbhárítani többletköltségeiket. Bár a sütőipari termékek árát nem csak a búzapiaci helyzet határozza meg, a búzaárak a jövő évi betakarításig mindenképpen "felfelé húzhatják" a hazai kenyérárakat - tudta meg a Pénzcentrum az Agrárszektor.hu-tól.

Például az egyes élelmiszerfajtákra vonatkozóan így alakul a szabályozás:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • A hőkezelt sonkák esetében a maximális nátrium-klorid (azaz só-)tartalom 4,5 százalék (m/m)
  • A szárításos érleléssel készült kolbászok esetében a maximális nátrium-klorid tartalom 5,0 százalék
  • A virslik esetében ez az érték legfeljebb 2,5 százalék
  • Az angolszalonna esetében a nátrium-klorid tartalom legalább 1,5 százalék, de legfeljebb 7,5 százalék lehet.

A magyarok több sót fogyasztanak az ajánlottnál, ezért a sütőipari termékek, azaz a kenyerek és péksütemények jelenleg előírt

sótartalmát 2 lépcsőben csökkentik majd.

A kenyerek esetében az előírt konyhasótartalom jelenleg legalább 1,5 százalék, legfeljebb 2,8 százalék. De:

  • 2015. január 1-től legalább 1,3 százalék legfeljebb 2,5 százalék
  • és 2018. január 1-től legalább 1,3 százalék, legfeljebb 2,35 százalék lehet majd a sótartalom az élelmiszerkönyvi előírás szerint.

Ugyan a sótartalom csökkentése fontos, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sóbevitel elengedhetetlen számunkra.

A nátrium az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára,

de a népegészségügyi szerv véleménye szerint napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg.

Túl sok a sóból

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), 2009-től 2014-ig vizsgálta az élelmiszerek sótartalmát, valamint az óvodai, iskolai közétkeztetés ételeinek sótartalmát. Eszerint a sóbevitel Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott érték több mint háromszorosa (az ajánlott sóbevitel férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm).

A gyermekek esetében is hasonló a helyzet, mint azt az óvodások körében végzett országos felmérés is igazolja. Az eredménynek tükrében Magyarország csatlakozott az Európai Unió által indított Sócsökkentő keretprogramhoz, elindítva a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot - emlékeztetett a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06