Hol élnek a legszegényebb magyarok 2014-ben? Itt a lista

Hol élnek a legszegényebb magyarok 2014-ben? Itt a lista

2014. november 5. 10:29

A vásárlóerő a hivatalos meghatározás szerint az adózás után, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti. Egy friss felmérés szerint ebben áll pocsékul Magyarország: a legtöbb szomszédunk, a balti államok, sőt már Törökország is megelőznek minket. A szlovákok konkrétan fénysebességgel húztak el mellettünk, Montenegrót épphogy lehagyjuk.

1998 óta vizsgálja Magyarországon a GfK kutatóintézet a magyar lakosság vásárlóerejét. A kétezres évek elején azt jósolták, hogy 2015-re mi magyarok az európai vásárlóerő 65-70 százalékán fogunk állni, az európai átlagot pedig a 2020-as évek közepére-végére érjük el. A hipotézis azonban gyorsan megdőlt, a korábbi prognózisok viszonylag hamar megdőltek - mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.


Mára a helyzet annyira rossz lett, hogy nem csak a régiónkhoz - Szlovákia, Csehország, Lengyelország - maradtunk le ebből a szempontból, hanem például Horvátország, sőt, Törökország is megelőz minket, Montenegró pedig alig marad el mögöttünk.

Ha az európai (tehát nem EU-s) vásárlóerőt vesszük 100-nak, Magyarország mindössze 37,7-et ér el (tavaly ugyanez a szám 38,2 volt).


Hatalmas különbségek országon belül

A legszegényebb magyar települések az északkeleti és a délnyugati határ közelében vannak; egyértelműen nő a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb térségek között - hangsúlyozta Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Forrás: GfK


Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Bereg áll a legrosszabbul: az ott élők mindössze az országos átlag 73 százalékát tudják elkölteni havonta.

Míg Telkiben egy lakos átlagosan 8 ezer euróból (2,4 millió forint) gazdálkodik évente, Tiszaburán mindössze 1500 euróból (460 ezer forint).

Az ezer fő feletti települések közül a legszegényebbek:

A leggazdagabbak:

  • Telki,

  • Paks,

  • Üröm,

  • Budapest,

  • Csopak.


A megyszékhelyek közül Nyíregyháza, Salgótarján és Kaposvár áll a legrosszabbul - az élen Székesfehérvár, Budapest és Győr szerepel. A fővárosban egy kerület (a 8.) szerepel az országos átlag alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08