3 °C Budapest
Na ezért nem szabad útszéli zöldségesnél vásárolni

Na ezért nem szabad útszéli zöldségesnél vásárolni

Pénzcentrum
2014. augusztus 9. 13:00

Ha igazán egészségesen akarunk táplálkozni, nagyon fontos, hogy minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Elsősorban hazai idénygyümölcsöket és zöldségeket célszerű fogyasztani, és nem olyanokat, amiket valamilyen módon tartósítottak. Ezek azon túl, hogy megőrzik egészségünket, még pénztárcánkat is kímélik. Néhány dologra azért itt is figyelni kell!

Elsősorban hazai idénygyümölcsöket és zöldségeket célszerű fogyasztani, és nem olyanokat, amiket valamilyen módon tartósítottak. Ezek azon túl hogy kímélik pénztárcánkat, fogyasztásukkal a lehető legtöbb vitamin, ásványi anyag és antioxidáns juthat a szervezetünkbe. Hiszen a fagyasztás vitaminveszteséggel jár, ha pedig konzervként fogyasztjuk ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, sóval vagy cukorral tartósítják azokat - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Györki Niké,  a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa.

Arra is figyelni kell a szakértő szerint, hogy hol vásárolunk. Mindig megbízható forrásból érdemes beszerezni ezeket a termékeket úgy, hogy tudjuk, az adott árut mennyire ellenőrzik, vagy mennyire ügyelnek a minőségére. Hiszen a permetező vegyszereknek van egy bomlási ideje, és csak akkor kerülhet az adott gyümölcs vagy zöldség a polcokra-piacokra, ha már egyáltalán nem veszélyes a vegyszertartalom az emberi szervezetre.

Ezért nem célszerű például útszéli árustól vásárolni, hiszen az ottani áru nem megy keresztül a több szintes ellenőrzésen.

A friss gyümölcsök a levegőből már érés közben porral, rovarokkal szennyeződnek, a szállításuk, tárolásuk is a környezeti szennyeződéseknek kitéve történik. Ezért a mosatlan gyümölcsön kórokozó baktériumok, vírusok lehetnek, fogyasztásuk hányással-hasmenéssel járó megbetegedéshez vezethet, ezért csak alaposan megmosott gyümölcsöt fogyasszunk - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). 

Vannak nehezen tisztítható gyümölcsök, amelyek fogyasztása csak hámozás után javasolt. Ilyenek például a talajon termő dinnyefélék, amelyeknek külső felülete talajbaktériumokkal szennyezett. A mosatlan dinnye felvágásakor a héjon lévő szennyeződés a gyümölcs húsára kerül. A sárgadinnye barázdált héja nehezen tisztítható.

A görögdinnye darabolását - a fokozott kockázat miatt - csak olyan árusító helyen szabad végezni, ahol a dinnye mosásához és a lékeléshez szükséges feltételek (ivóvíz minőségű víz, tiszta munkafelület és kés, mosogatási lehetőség) biztosítottak.

A héjas citromról és narancsról már köztudott, hogy penészedést gátlóval és viasszal kezeltek, ezért a héjuk fogyasztásra alkalmatlan. A bio citrusfélék (a csomagoláson jelzik) héja alapos mosást követően fogyasztható.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?