9 °C Budapest

Ezek a legolvasottabb könyvek idén nyáron - itt a lista

Pénzcentrum
2014. július 7. 15:05

Csupán az óriási rajongótáborral rendelkező Vavyan Fable tudta megelőzni a Lovasi Andrásról szóló riportkönyvet a Bookline júniusi TOP50 összesítésében. A dobogó harmadik helyén az Amit rosszul tudunk a gyerekekről című pszichológiai újdonság végzett, a listában azonban számos magyar szépirodalmi alkotás is megtalálható.

Ha új regénnyel rukkol elő, Vavyan Fable szinte mindig a toplisták élén landol. A művésznéven alkotó magyar krimiíró ma már kultuszszerzőnek számít, eladott könyveinek példányszáma eléri a 3-3,5 milliót, a Hol volt, hol nem volt...-ban pedig ismét a rá jellemző nyelvi leleménnyel és sajátos humorral teremt újabb különleges világot szellemekkel és csodabogarakkal egy mediterrán szigeten. A civilben Molnár Éva nevet viselő szerző maga mögé utasította a várva várt Idáig tudom a történetet című Lovasi-könyvet is, ami a múlt hónapban csupán már az előjegyzések alapján a TOP50-be került.

Po Bronson és Ashley Merryman könyve, az Amit rosszul tudunk a gyerekekről harmadik helyezése a családpszichológia és a gyereknevelés iránti lankadatlan érdeklődést jelzi, és ugyanígy a kisgyerekeseket szólítja meg a legújabb Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv is (4.): nemcsak 12 új mesével, hanem színes és izgalmas feladatokkal köti le a kicsik figyelmét, ami a nyári pihenőre vágyó szülőknek is felüdülésként szolgálhat.

A 2013-as év egyik legnagyobb nemzetközi könyvsikere, John Green Csillagainkban a hiba című romantikus regénye a hazai bemutatót követően a 4. helyezést érte el a toplistán. A két haldokló tinédzser szerelme nemcsak regényben, hanem immár a magyar mozikban is megérinti a közönség szívét, és ugyanígy filmbemutatóhoz köthető Jonas Jonasson, a Rejtő Jenő reinkarnációjaként is emlegetett svéd író könyve, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (44.). Nemzetközi terepen Alice Munro és Stephen King neve már önmagában garancia a sikerre: a Nobel-díjas írónő Drága élet című novelláskötettel búcsúzik az irodalomtól (10.), míg a horrorklasszis egy olyan vidámparkba helyezte legújabb regényének, a Joylandnek cselekményét (11.), ahol az elvarázsolt kastélyban egy brutálisan meggyilkolt lány valódi szelleme kísért.

Június 9-16. között zajlott a 86. Ünnepi Könyvhét, amelyre számos író készült könyvmegjelenéssel, így nem csoda, hogy az olvasók érdeklődése fokozottan a magyar szerzők felé fordult. Ennek nyomát a júniusi sikerlistán is felfedezni, több újdonság, Esterházy Péter (Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat - 14.), Rakovszky Zsuzsa (Szilánkok - 24.), Ungváry Krisztián (Tettesek vagy áldozatok - 28.) és Bodor Johanna (Nem baj, megértem - 29.) új könyve is az élmezőnybe került, de még mindig a legjobbak között van pár korábbi megjelenés, például Grecsó Krisztián Megyek utánad (7.) és Závada Pál Természetes fény (37.) című műve. Bár műfaja miatt a listában nem tüntettük fel, a TOP50 14. helyén végzett a Libri-Shopline gondozásában újraindult Könyves Magazin is, amely a KönyvesBlogból nőtte ki magát, és immár 96 oldalon mutatja be a kortárs irodalom aktualitásait.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Könyvhét mellett a június közepén kezdődő futball világbajnokság is éreztette hatását, Jonathan Wilson focitörténetet feldolgozó, Futballforradalmak című műve a 22. helyen nyitott. Lévai Balázs Lovasi-könyve az e-könyveket kedvelők között is népszerű volt, itt sikerült az első helyet elérnie, Grecsó Krisztián pedig a szórakoztató irodalom jól ismert szerzői mellett is javított múlt havi helyezésén az e-könyves mezőnyben: a Megyek utánad az ötödikről a 3. helyre került.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?