13 °C Budapest

Indul a józsefvárosi csata - élőben a helyszínről

2014. június 16. 07:50

Hétfő reggel 8 órakor kezdi meg a bírósági végrehajtó az egykori Józsefvárosi piac területének kiürítését és átadását. A jelek szerint nem húzódik már tovább a Négy Tigris ügye: végleg kiköltöznek a "lakók" a híres-hírhedt piacról. A Pénzcentrum.hu élőben tudósít a helyszínről.

8:53
Zárják a kapukat, végleg bezár a legendás Négy Tigris.

8:49
A rendőrök is kivonulnak a piacról; ezzel úgy tűnik, véget ért a 2. józsefvárosi csata.

8:48
Mostanra megállapítható, hogy gyakorlatilag senki nem volt a területen, az árusok közül már senki nem tartózkodott itt. A Komondor Kft. munkatársai is elhagyták a területet.

8:47
Az átvétel után megkezdődhet a terület leltározása - az itt maradt ingósákoat vesszük számba - hívja fel a figyelmet Schmidt Zoltán bírósági végrehajtó.

8:43
A MÁV szerint a Komondor az elmúlt hónapokbán azt kommunikálta az árusok felé, hogy megmarad a piac.

8:39
A heves szóváltás ellenére Korsós Boglárka, a MÁV vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója leszögezi: "nincs több türelmi idő, november óta lett volna idejük tisztán átadni a területet. A MÁV-nak már így is 215 millió forint bérleti díjjal tartoznak."

A fotón Korsós Boglárka, a MÁV vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója

8:36
Bálint György, a Komondor Kft. ügyvezetője szerint a szemközti oldalon illegális piac működik.

8:35
"Mi lesz a területtel? Miért nem kell a mi pénzünk?" - teszik fel a kérdést az egykori üzemeltetők, majd hozzáteszik: évente félmilliárd forintról van szó.

8:33
Az üzemeltető azon panaszkodik, nehéz dolguk volt a soknemzetiségű piac kiürítésével. A Komondor Kft. szerint a MÁV nem hagyta, hogy tisztán hagyják itt aterületet. "Ez is valakinek üzlet" - mondják.

8:27
Exkluzív infó: a piac területén imaház is működött!

8:25
Az üzemeltető szerint 2 hét kellett volna, hogy tisztán és üresen adják át a területet.

8:24
Történés! A MÁV és az üzemeltető képviselői a kamerák kereszttüzében vitáznak.

8:19
A piac leginkább egy nagy lomtalanításra hasonlít. Úgy tűnik, nem igazán a takarítás volt a legfontosabb a költözőknek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8:17
A rendőrök több csoportra osztva, keletről indulva nyugati irányba vizsgálják át a területet. A piac továbbra is kihaltnak tűnik.

8:12
A piac igazán kísérteties így üresen, konkrétan egy kisebb költségvetésű horrorfilmet le lehetne itt forgatni szürkület után (vajon Andy Vajnának szólt valaki?). Szóval még szerencse, hogy rendőrökkel -és fényes nappal- jöttünk.

8:07
5 perce indultak el a rendőrök. Eddig árussal nem találkoztak. A legendás Négy Tigris üresnek tűnik.

8:02
Nagyjából 100 rendőr elindult a bejárat felé - ezzel kezdetét vette a józsefvárosi "csata".

Bővebben a piac bezárásáról: KATTINTS!

Mi történik hétfőn elvileg?

A végrehajtó reggel 8 órakor, szükség esetén a karhatalom igénybevételével megjelenik a Józsefvárosi piac bejáratánál, lezárják a területet és elkezdik a végrehajtást - így kezdődik majd a most kitűzött időpontban, június 16-án a végrehajtás, mondta el nemrég az Inforádiónak Korsós Boglárka, a MÁV Zrt. vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója.

A végrehajtó jegyzőkönyvet vesz fel, és intézkedik a Kőbányai úti terület teljes kiürítéséről.

"A helyszínen végzett felmérések alapján közel 890 könnyűszerkezetes felépítmény és több mint 260 konténer található. A június 16-ig rendelkezésre álló időt tekintve a kiürítéshez igen erős szervezésre, erőforrásokra és logisztikára van szükség, ezért nem igazán látom annak a reális esélyét, hogy a Komondor Kft. ezt önkéntes teljesítéssel ebben a határidőben teljesíteni tudja" - mondta Korsós Boglárka.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?