5 °C Budapest

Csökkenhet a zöldségek, gyümölcsök áfája is

2013. szeptember 16. 13:34

A zöldség-gyümölcs ágazatban is 5 százalékra kellene csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa) - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAV) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös állásfoglalásában. A zöldség-gyümölcs szektorban 40 százalékos lehet a feketegazdaság aránya, az éves adóbevétel-kiesés pedig 55-60 milliárd forintra tehető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A NAK és a FruitVeB támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, de fontosnak tartja, hogy a kormány által tervezett adómérséklés a húsvertikum mellett a zöldség-gyümölcs ágazatra is kiterjedjen. Korábbi felmérések szerint ugyanis itt a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalékos a feketegazdaság aránya, és emiatt a költségvetés éves szinten legalább 55-60 milliárd forint áfa-kiesés éri. Ez összességében több, mint a hús-, a baromfi- és a tejágazat áfavesztesége együttvéve - húzza alá a NAK és a Fruitveb közös közleménye.

A szervezetek szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatók. Ezért a húsfélék tervezett áfa csökkentése mellett kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy a zöldség-gyümölcs termékek áfája is az 5 százalékra mérséklődjön.

Ilyen mértékű áfa-csökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint az európai versenytársak, és ez lehetőséget biztosítana arra, hogy az európai és a megcélzott keleti piacokon is sikereket érjünk el. A modellszámítások szerint az áfa-csökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?