2 °C Budapest

Csökkenhet a zöldségek, gyümölcsök áfája is

2013. szeptember 16. 13:34

A zöldség-gyümölcs ágazatban is 5 százalékra kellene csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa) - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAV) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös állásfoglalásában. A zöldség-gyümölcs szektorban 40 százalékos lehet a feketegazdaság aránya, az éves adóbevétel-kiesés pedig 55-60 milliárd forintra tehető.

A NAK és a FruitVeB támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, de fontosnak tartja, hogy a kormány által tervezett adómérséklés a húsvertikum mellett a zöldség-gyümölcs ágazatra is kiterjedjen. Korábbi felmérések szerint ugyanis itt a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalékos a feketegazdaság aránya, és emiatt a költségvetés éves szinten legalább 55-60 milliárd forint áfa-kiesés éri. Ez összességében több, mint a hús-, a baromfi- és a tejágazat áfavesztesége együttvéve - húzza alá a NAK és a Fruitveb közös közleménye.

A szervezetek szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatók. Ezért a húsfélék tervezett áfa csökkentése mellett kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy a zöldség-gyümölcs termékek áfája is az 5 százalékra mérséklődjön.

Ilyen mértékű áfa-csökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint az európai versenytársak, és ez lehetőséget biztosítana arra, hogy az európai és a megcélzott keleti piacokon is sikereket érjünk el. A modellszámítások szerint az áfa-csökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16