20 °C Budapest

Mikor csökkenhet a hús áfája?

Pénzcentrum
2013. szeptember 9. 15:34

Az ősz folyamán dolgozza ki a vidékfejlesztési tárca a hús áfájára vonatkozó javaslatát, amelyet az adótörvényekkel együtt tárgyalnak majd - nyilatkozta az Inforádiónak a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György hozzátette: a vidékfejlesztési tárca a radikális változtatást támogatná, de a végső döntés függ a költségvetés helyzetétől.

Czerván György beszámolt arról, hogy a kormány foglalkozik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a Vidékfejlesztési Minisztérium több előterjesztést is készített ez ügyben. Az adózási kérdések ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékességi körébe tartoznak, az előterjesztéseket tehát közösen nyújtották be.

A probléma eddig mindig ott jelentkezett, hogy a költségvetési mozgástér milyen áfa-bevételkiesést bír el. Mára viszont a költségvetési helyzet úgy a alakult, hogy most már tartósan 3 százalék alatt van a hiány, a második negyedéves makrogazdasági adatok is növekvő bruttó hazai termékről tanúskodnak. Ez nyilván kedvezően befolyásolja a költségvetés mozgásterét - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: most az a feladatuk, hogy a különböző hatástanulmányokat összeállítsák. Az ősz folyamán, az adótörvények, illetve a jövő évi költségvetés tárgyalása kapcsán a kormány ismét előveszi az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését - közölte.

Czerván György elmondta: a tárca álláspontja eddig is az volt, hogy a radikális csökkentésnek van értelme, hiszen az jelenik meg a fogyasztói árakban is. Jelezte, hogy a Miniszterelnökség támogatja törekvéseiket, s Lázár János államtitkár egy számjegyű áfa-kulcsról beszélt.

Az államtitkár szerint arra nincs idő, hogy egy új áfakulcsot Brüsszellel engedélyeztessenek, mert az eléggé időigényes, ezért a meglévő kulcsok közül kell választaniuk. Jelenleg 3 kulcs van hatályban: 27, 18 és 5 százalékos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csökkentést az indokolja - hangsúlyozta Czerván György -, hogy a húsiparban a legnagyobb a fekete gazdaság mértéke. Az áfa kulcs mérséklése mellett a tárca gondolkodik a fordított áfában is. Ha lesz változtatás, azt az adótörvényekbe foglalják és fogadják el az ősz folyamán, így várhatóan január elsejétől számíthatunk a hús áfájának csökkenésére.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?