Mikor csökkenhet a hús áfája?

Pénzcentrum
2013. szeptember 9. 15:34

Az ősz folyamán dolgozza ki a vidékfejlesztési tárca a hús áfájára vonatkozó javaslatát, amelyet az adótörvényekkel együtt tárgyalnak majd - nyilatkozta az Inforádiónak a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György hozzátette: a vidékfejlesztési tárca a radikális változtatást támogatná, de a végső döntés függ a költségvetés helyzetétől.

Czerván György beszámolt arról, hogy a kormány foglalkozik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a Vidékfejlesztési Minisztérium több előterjesztést is készített ez ügyben. Az adózási kérdések ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékességi körébe tartoznak, az előterjesztéseket tehát közösen nyújtották be.

A probléma eddig mindig ott jelentkezett, hogy a költségvetési mozgástér milyen áfa-bevételkiesést bír el. Mára viszont a költségvetési helyzet úgy a alakult, hogy most már tartósan 3 százalék alatt van a hiány, a második negyedéves makrogazdasági adatok is növekvő bruttó hazai termékről tanúskodnak. Ez nyilván kedvezően befolyásolja a költségvetés mozgásterét - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: most az a feladatuk, hogy a különböző hatástanulmányokat összeállítsák. Az ősz folyamán, az adótörvények, illetve a jövő évi költségvetés tárgyalása kapcsán a kormány ismét előveszi az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését - közölte.

Czerván György elmondta: a tárca álláspontja eddig is az volt, hogy a radikális csökkentésnek van értelme, hiszen az jelenik meg a fogyasztói árakban is. Jelezte, hogy a Miniszterelnökség támogatja törekvéseiket, s Lázár János államtitkár egy számjegyű áfa-kulcsról beszélt.

Az államtitkár szerint arra nincs idő, hogy egy új áfakulcsot Brüsszellel engedélyeztessenek, mert az eléggé időigényes, ezért a meglévő kulcsok közül kell választaniuk. Jelenleg 3 kulcs van hatályban: 27, 18 és 5 százalékos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csökkentést az indokolja - hangsúlyozta Czerván György -, hogy a húsiparban a legnagyobb a fekete gazdaság mértéke. Az áfa kulcs mérséklése mellett a tárca gondolkodik a fordított áfában is. Ha lesz változtatás, azt az adótörvényekbe foglalják és fogadják el az ősz folyamán, így várhatóan január elsejétől számíthatunk a hús áfájának csökkenésére.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?