Ez lesz a jövő Magyarországon, egy fesztiválon debütál

Pénzcentrum
2013. június 28. 16:13

Olyan izgalmas fizetéstechnológiai újdonság debütál a zánkai EFOTT fesztiválon, amely hamarosan milliók hétköznapjait határozhatja meg Magyarországon is. Hazánkban elsőként mutatkozik be a gyakorlatban az, az online fizetési rendszer, amely ugyanolyan technológiai alapon működik, mint a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) a közeljövőben bevezetendő elektronikus jegyrendszer. A megoldás újdonsága, hogy a látogatók saját diákigazolványuk egyenlegére is feltölthetik pénzüket és azzal vásárolhatnak a kereskedőknél.

Ezen a héten Zánkán, az EFOTT fesztiválon a látogatók már használják azt a szerver alapú online fizetési megoldást, melyhez hasonlót a BKK szeretne a budapesti elektronikus jegyrendszerrel megvalósítani. A rendszert a Cardnet Zrt, Magyarország egyik vezető elektronikus tranzakció-szolgáltatója fejlesztette ki.

Így működik az EFOTT kártyarendszer:

Az EFOTT 2013 teljesen készpénzmentes fesztivál. Fizetésre a belépőjegy mellé ingyenesen átvehető EFOTT Kártya, illetve a látogatók diákigazolványa szolgál. Mind a készpénz feltöltése, mind az EFOTT Kártya használata ingyenes, sőt visszaváltáskor sem számolnak fel kezelési költséget.

Az egyenleget a látogatók feltölthetik a helyszínen, de a fesztivál honlapján interneten, vagy mobiltelefonjuk segítségével bankkártyával, illetve akik rendelkeznek már a MasterCard Mobile alkalmazással, a feltöltések között találják az EFOTT kártya feltöltési opciót is.

A rendszer biztonságának záloga, hogy - a hazai fesztiválkártyák közül egyedüliként - maguk a kártyák nem tárolnak értéket, a bárpultoknál és pénztáraknál kihelyezett leolvasó eszközök online összeköttetésben állnak a központi rendszerrel, amelyből az információt (például a kártyák egyenlegét) nyerik. A Budapesten üzemelő szerverek villámgyorsan elvégzik a szükséges tranzakciós műveleteket. Az NFC (azaz érintés nélküli technológiával működő) kártyák feltöltése és a vásárlások a központi rendszerben követhetőek, szükség esetén pedig azonnal letilthatóak. A megoldás része, hogy a kártyákat leolvasó eszközöket vezetékes és vezeték nélküli, mobil hálózati összeköttetéssel is használják.

A Cardnet megoldása- és országos hálózata továbbfejlesztés nélkül is alkalmas lehet arra, hogy több ezer budapesti kereskedőnél fel lehessen tölteni a kártyák mögött álló egyenlegeket. A megvalósított rendszer része egy olyan felügyeleti felület is, amely lehetővé teszi a szervezőknek az elszámolásokat, a különböző lekérdezéseket és a szükséges statisztikák előállítását.

Hasonló rendszer működhet a budapesti tömegközlekedésben is. Bár a fesztivál teljesen más környezetet jelent, az EFOTT fizetési megoldása ugyanolyan technológiai alapon működik, mint a BKK-nál a közeljövőben bevezetendő elektronikus jegyrendszer. Így a szerver alapú online megoldás hamarosan milliók életét könnyítheti meg, hiszen a technológia jelentősen felgyorsíthatja a közösségi közlekedési eszközök elérését. A fesztivál azt is bizonyítja, hogy a diákigazolványok is kiválóan alkalmasak arra, hogy szinte bármilyen környezetben gyorsan és biztonságosan fizessünk segítségükkel.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10