15 °C Budapest

Ez lesz a jövő Magyarországon, egy fesztiválon debütál

Pénzcentrum
2013. június 28. 16:13

Olyan izgalmas fizetéstechnológiai újdonság debütál a zánkai EFOTT fesztiválon, amely hamarosan milliók hétköznapjait határozhatja meg Magyarországon is. Hazánkban elsőként mutatkozik be a gyakorlatban az, az online fizetési rendszer, amely ugyanolyan technológiai alapon működik, mint a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) a közeljövőben bevezetendő elektronikus jegyrendszer. A megoldás újdonsága, hogy a látogatók saját diákigazolványuk egyenlegére is feltölthetik pénzüket és azzal vásárolhatnak a kereskedőknél.

Ezen a héten Zánkán, az EFOTT fesztiválon a látogatók már használják azt a szerver alapú online fizetési megoldást, melyhez hasonlót a BKK szeretne a budapesti elektronikus jegyrendszerrel megvalósítani. A rendszert a Cardnet Zrt, Magyarország egyik vezető elektronikus tranzakció-szolgáltatója fejlesztette ki.

Így működik az EFOTT kártyarendszer:

Az EFOTT 2013 teljesen készpénzmentes fesztivál. Fizetésre a belépőjegy mellé ingyenesen átvehető EFOTT Kártya, illetve a látogatók diákigazolványa szolgál. Mind a készpénz feltöltése, mind az EFOTT Kártya használata ingyenes, sőt visszaváltáskor sem számolnak fel kezelési költséget.

Az egyenleget a látogatók feltölthetik a helyszínen, de a fesztivál honlapján interneten, vagy mobiltelefonjuk segítségével bankkártyával, illetve akik rendelkeznek már a MasterCard Mobile alkalmazással, a feltöltések között találják az EFOTT kártya feltöltési opciót is.

A rendszer biztonságának záloga, hogy - a hazai fesztiválkártyák közül egyedüliként - maguk a kártyák nem tárolnak értéket, a bárpultoknál és pénztáraknál kihelyezett leolvasó eszközök online összeköttetésben állnak a központi rendszerrel, amelyből az információt (például a kártyák egyenlegét) nyerik. A Budapesten üzemelő szerverek villámgyorsan elvégzik a szükséges tranzakciós műveleteket. Az NFC (azaz érintés nélküli technológiával működő) kártyák feltöltése és a vásárlások a központi rendszerben követhetőek, szükség esetén pedig azonnal letilthatóak. A megoldás része, hogy a kártyákat leolvasó eszközöket vezetékes és vezeték nélküli, mobil hálózati összeköttetéssel is használják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Cardnet megoldása- és országos hálózata továbbfejlesztés nélkül is alkalmas lehet arra, hogy több ezer budapesti kereskedőnél fel lehessen tölteni a kártyák mögött álló egyenlegeket. A megvalósított rendszer része egy olyan felügyeleti felület is, amely lehetővé teszi a szervezőknek az elszámolásokat, a különböző lekérdezéseket és a szükséges statisztikák előállítását.

Hasonló rendszer működhet a budapesti tömegközlekedésben is. Bár a fesztivál teljesen más környezetet jelent, az EFOTT fizetési megoldása ugyanolyan technológiai alapon működik, mint a BKK-nál a közeljövőben bevezetendő elektronikus jegyrendszer. Így a szerver alapú online megoldás hamarosan milliók életét könnyítheti meg, hiszen a technológia jelentősen felgyorsíthatja a közösségi közlekedési eszközök elérését. A fesztivál azt is bizonyítja, hogy a diákigazolványok is kiválóan alkalmasak arra, hogy szinte bármilyen környezetben gyorsan és biztonságosan fizessünk segítségükkel.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem