13 °C Budapest

Kötelező lehet a kártyaelfogadás a boltokban

Pénzcentrum
2013. június 4. 14:33

Kötelezővé válhat Magyarországon a kártyalfogadás a boltokban és egy olyan olcsó bankszámlacsomag is elérhető lehet a bankokban, amihez kapcsolódó szolgáltatsokért még jóváírást sem kell teljesíteni az ügyfeleknek - mondta az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója.

Készpénzhasználat visszaszorítása

Az MNB fő céljai közé tartozik az elektronikus pénzforgalmi infrastruktúra elérhetőségének biztosítása minél szélesebb társadalmi réteg számára, valamint a készpénzhasználat visszaszorítása. "A gazdaságunk továbbra is erősen a készpénz köré szerveződik, javítani kell a pénzügyi infrastruktúrához való hozzáférést" - mondta el Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, aki részletes prezentációt tartott a jegybankban a "Jelentés a fizetési rendszerről" című tanulmányról. További cél a transzparencia növelése az elektronikus és készpénzes fizetések költségeinél.

Néhány hete megjelent annak az EU-direktívának a tervezete, amely az alapszámla konstrukciókról rendelkezik. Ennek nyomán ingyenes, vagy nagyon alacsony díjakkal, külön feltételek szabása (például minimális jövedelem) nélkül lehet majd kötelező a számlanyitás biztosítása a bankoknak.

Több országban, például Dániában, Spanyolországban, Szlovákiában született már korlátozó szabályozás arra, hogy visszaszorítsák a készpénzhasználatot. Ez a gyarorlatban azt jelenti, hogy bizonyos összeghatár felett csak elektronikus úton lehetne fizetni, az elfogadás is kötelező lenne ezen összeghatár felett. Bartha Lajos elmondta, hogy ilyen típusú szabályozás bevezetése Magyarországon is elképzelhető. Az elektronikus számlafizetés fellendítése is cél, vagyis a sárga csekkes fizetési arány csökkentése. A csoportos beszedés hibáit is ki kellene küszöbölni, több szolgáltató van a piacon, de az lenne a cél, hogy egységesítsék az alternatív módszereket, átjárhatóvá tegyék őket (például MasterCard Mobile és iCsekk).

POS-telepítési program - Fejér megye lett a szerencsés kiválasztott

Az MNB kezdeményezésére a piaci szereplők finanszírozásában kísérleti program indul Fejér megyében. A MasterCard, ahogyan arról korábban is írtunk, 1 millió euróval támogatja a programot.

A kereskedők és szolgáltatók a megyében kedvezményesen juthatnak hozzá POS-terminálokhoz, a program a tervek szerint júliustól novemberig tart majd. A jegybank figyeli az eredményeket, hogy hogyan alakul az elfogadóhelyek száma, ebből vonhatnak le majd következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy mennyire lenne sikeres egy teljes Magyarországra bővített program. Utóbbi finanszírozása állami és uniós forrásból történhetne a jegybank szerint, 6-8 milliárd forintra lenne szükség ehhez. A kártyás fizetések terjedése a gazdaság fehérítésével is pozitívan korrelál, ezért plusz adóbevételt is jelenthet, így indokolt lehet állami-költségvetési szempontból egy ehhez hasonló átfogó program elindítása.

220 ezer kereskedelmi egység van Magyarországon, de csak harmadában fogadnak el kártyát. Az átutalások forgalma kissé csökkent, a csoportos beszedésé stagnált, a készpénzfizetés kis mértékben csökkent.

2014 január 1-jétől jöhet az interchange szabályozás

A kártyatársaságok önkéntesen nem csökkentik az interchange díjakat, emiatt készült egy hosszú egyeztetés után egy tervezet, amelyben azt javasolja az MNB, hogy a nemzetközi díjakhoz igazítsák a hazai bankközi jutalékokat. Az MNB szerint a piac ezt a díjcsökkenést továbbadja majd a kereskedőknek. Ellenérvként a piaci szereplők arra hívták fel a figyelmet, hogy drasztikusan nő majd a kibocsátás költsége. Ezt modellezve a jegybank arra jutott, hogy egy az egyben áthárítva 20 százalékos kártyadíj növekedés elképzelhető, de nem reális, hogy emiatt sokan visszaadnák a kártyáikat. Azt javasolják, hogy 2014 elejétől lépjen életbe ez a szabályozás.

Tranzakciós illeték

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tranzakciós illeték bevezetésének hatásairól még nem állnak rendelkezésre pénzforgalmi adatok, inkább hosszabb távon lehet ezt felmérni. Ami pozitívumként értékelhető, hogy a szolgáltatók a digitális csatornák felé terelik a forgalmat, a kártyás fizetést nem terhelték meg, inkább az készpénzhez kapcsolódó forgalmat. A bankok és vállalatok 90-100 százalék közötti mértékben hárították át a tranzakciós illetéket az ügyfelekre. Szó van arról, hogy a tranzakciós illeték szerkezetét módosítja a kormány. Az MNB javaslata szerint bizonyos elektronikus csatornákat mentesíteni kellene az illetékfizetés terhe alól, a készpénzes fizetéseknél viszont növelhetnének a illetéken.

A devizaforgalom tranzakciós illeték miatt való külföldre tereléséről még nem áll rendelkezésre adat, erről később tájékoztatja majd a jegybank a nyilvánosságot.

A sárga csekkes forgalom továbbra is magas

A sárga csekknél nem látszik, hogy "készpénzmentesedett" volna a forgalom - mondta el Bartha Lajos. Ennek kapcsán az MNB kifogásolta azt a jogszabályt, ami megtiltja a szolgáltatóknak, hogy a sárga csekkel fizetőknek pluszdíjat számítsanak fel, azonban ezzel éppen az elektronikusan fizetőket diszkriminálják.

Helyi pénzek kezelése

A forgatható utalványok szabályozása a parlament előtt van, a módosító javaslatokat is megszavazták, az uniós szabályozók vizsgálják a tervezetet. Az utalványokat biztonságos formában kell kihelyezni a szabályok elfogadását követően. A kibocsátás minimum tőkéhez kötött lesz, vissza kell váltani névértéken, az ügyfeleknek pedig transzparenciát kell biztosítani. A kibocsátás előzetes bejelentéshez lesz kötve az MNB-nél. A jegybank azt vizsgálja majd, hogy például van-e megfelelő fedezet a kibocsátani kívánt utalványok mögött. Az MNB nem akarta megszüntetni a helyi pénzeket, de a kockázatokat csökkenteni akarták.

Napközbeni elszámolás

Akár 30 perces átutalási idő is elérhető, ha jól időzít egy ügyfél a legfeljebb 4 órás átutalásra való átállás óta. A szolgáltatások árazásába nem épült be lényegesen az átállás költsége, történt emelés, de nem drasztikus. A hitelintézetek megfelelően felkészültek az átállásra. A forgalom nagy része a napközbeni platformra terelődött át, 41% maradt az éjszakai rendszerben, főleg a Magyar Államkincstár forgalma miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?