17 °C Budapest

Itt a legújabb átverés: magyar netbankolók is veszélyben!

Pénzcentrum
2013. február 19. 05:37

Már Magyarországra is megérkezett a legújabb adathalász kampány. Szakértők óvatosságra intenek, mivel a csalók az áldozatok kíváncsiságára alapozva gyűjtik be az online bankoláshoz szükséges adatokat.

Új adathalász kampányra hívják fel a figyelmet a szakértők: a csalás lényege, hogy az áldozatok kíváncsiságára alapozva próbálják meg rávenni a felhasználókat, hogy önként átadják az online bankoláshoz szükséges azonosítóikat.

Az egész történet egy e-maillel kezdődik, melyben azt írják, hogy "Értesültünk az X összegű, még függőben lévő átutalásról. Kérjük, ellenőrizze bankjánál, hogy az összeg megérkezett-e számlájára!"

Az e-mailnek van egy csatolmánya is, amelyet ha megnyitunk, akkor egy pénzátutalásról szóló dokumentum jelenik meg. Ez a kép azonban meglehetősen halvány, alig olvasható, ráadásul néhány másodperc elteltével el is tűnik. Ezek után a kíváncsi internetezőket tájékoztatják, hogy kijelentkeztek az e-mail fiókjukból, és ha látni akarják újra az tranzakciós dokumentumot, akkor jelentkezzenek vissza.

Már az ATM-nél kifigyelnek! Áruházakban támadnak a bűnözők - KATTINTS!

Ha kiválasztjuk az amúgy egyetlen felkínált opciót, tehát megnyomjuk az "ok" gombot, akkor továbbítanak minket egy netbank bejelentkező oldalára - természetesen ez csak egy tökéletes másolata az eredeti oldalnak. És itt rögtön meg is adhatjuk a banki bejelentkező adatainkat, amiket megszerezve a csalók könnyedén hozzáférhetnek számlánkhoz.


Már nálunk is aktív

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tudni, hogy az újfajta csalási módszer már nem csak külföldön támad, hanem Magyarországon is szedi áldozatait - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Maulis Csaba a vírusvédelmi szoftvereket készítő G Data internetbiztonsági szakértője, aki szerint az elmúlt hetekben több magyarországi bank ügyfelei is találkozhattak a problémával.

A szakember szerint az ál-netbanki felületek a laikus felhasználók számára is könnyen felismerhetők, hiszen a biztonságos banki oldalak url-je általában valamilyen speciális jellel (például egy lakat-szimbólummal, vagy feltűnő színnel) kezdődik. Fontos ugyanakkor, hogy ha be szeretnénk lépni az online bankfiókunkba, minden esetben mi magunk gépeljük be az oldal címét, és ne különböző gyanús linkeken keresztül jussunk oda.

Csak akkor lehetünk biztonságban, ha a hiteles netbanki felületen adjuk meg adatainkat, Ha böngészőnk tanúsítványhibát jelez, hagyjuk el az oldalt, és jelezzük a hibát bankunknál. Fontos tudni azt is, hogy a bankok adategyeztetést kérő üzenetet nem
jelenítenek meg honlapjukon, vagy internet banki rendszerükben.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?