Külföldre mennél dolgozni? Nagy bukta is lehet a vége

Pénzcentrum
2013. február 12. 05:34

Az elmúlt hetek, hónapok egyik legfontosabb sajtótémája a külföldön munkát vállalók száma, pontosabban a szám növekedése volt. Miközben sokan gondolják úgy, hogy határainkon túl biztosabb megélhetés, jobb munkalehetőség várja őket, akadnak olyanok is, akik igyekeznek kihasználni ezt a helyzetet.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság előzetes letartóztatása mellett büntetőeljárást folytat egy 37 éves veszprémi férfi ellen üzletszerűen elkövetett csalás vétség elkövetése miatt - közölte a minap a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis a gyanúsított egy hirdetésekre szakosodott internetes oldalon olyanokkal vette fel a kapcsolatot, akik külföldi munkát kerestek. A telefonhívások illetve a későbbi e-mail váltások során a férfi azt állította, hogy Londonban tud egy gyárban munkát szerezni 8,20 fontos (2800 forint) órabérért. Majd felajánlotta azt is a sértetteknek, hogyha tudnak még ismerőst, barátot, aki szintén ki szeretne kimenni dolgozni Angliába, és azok is jelentkeznek nála, akkor nekik is segíteni fog. Mindegyiküktől különböző (15 000 és 58 000 forint közötti) összegeket kért, amiket át is utaltak részére. A becsapott munkavállalóknak ezt követően azonban hamis repülőjegyeket küldött át e-mailen keresztül.

sanyika75@gmail.com
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Nyomozó Osztálya azt kéri, hogy akit egy Pátkai Sándor nevű férfi, a sanyika75@gmail.com illetve a chris.gordon73@gmail.com e-mail címeket használva a fenti ürüggyel megkeresett, esetleg pénzt is kicsalt, az jelentkezzen a 22/541-600-as telefonszámon, vagy tegyen bejelentést a 107-e és a 112-es segélyhívók bármelyikén!


A nyomozóknak az adatgyűjtést illetve tanúkutatásokat követően eddig összesen tizenegy sértettet sikerült beazonosítaniuk az ország különböző területeiről. Azonban azt feltételezik, hogy a férfi rajtuk kívül még többeket tévedésbe ejtett, és megkárosított.

Így kerülheted ki az átveréseket

Ne higgyünk a túl csábító ajánlatoknak, mindig tájékozódjunk, próbáljuk leellenőrizni a munkaközvetítőt, vagy az állást - tanácsolja a külföldre készülőknek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ).

Soha ne higgyünk a túl csábító ajánlatoknak!

Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja (legalábbis ott, ahol van minimálbér), ez a nyugat-európai országok esetében nagyjából a magyar minimálbér ötszöröse. Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetéből általában levonja. Ha nem tisztázza előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy fizetés helyett nekünk kell majd fizetnünk.

Elutazás előtt mindig tájékozódjunk a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól. Ennek érdekében forduljunk az NFSZ valamelyik EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) tanácsadójához.

Célszerű tisztázni, hogy kell-e vagy sem munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni. Kinek a feladata az engedély beszerzése? Amennyiben nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát a munkavállalónak? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, ha van, mennyi az, mik a megélhetési költségek.

Ha magánközvetítő révén szeretnénk állásajánlathoz jutni, mindig győződjünk meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központoknál.

Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegyük igénybe! Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál. A munkaügyi központ csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek - szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. - megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, az NFSZ honlapján tájékozódhatunk, vagy felvilágosítást kérhetünk az illetékes megyei munkaügyi központtól - akár telefonon - is.

Soha ne fizessünk magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.


Ha állásajánlatot kapunk, próbáljuk - még a szerződés megkötése előtt - a leendő munkahelyet "leinformálni".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ehhez a régió valamelyik EURES-tanácsadójának a segítségét kérhetjük. Magyarországon jelenleg közel harminc tanácsadó dolgozik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, ami azt jelenti, hogy minden megyében van legalább egy ilyen munkatársuk; az Unióban pedig számuk megközelíti a nyolcszáz főt. A magyar tanácsadó megkérdezheti külföldi kollégáját, hogy az adott munkaadóra szokott-e panasz érkezni vagy sem, fizetett-e munkaügyi bírságot valamilyen címen az utóbbi időben vagy sem stb. Ily módon még időben kiszűrhetők a nem korrekt foglalkoztatók.

Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzunk külföldi munkavégzésre, még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

Érdemes arra gondolni, hogy külföldön hivatalos ügyeket kell majd intéznünk, de a hivatalokban nem fognak magyarul beszélni, a munkavégzéssel, illetve a foglalkoztatóval kapcsolatos panaszainkat sem fogják magyarul megérteni, ezen kívül értenünk kell a leendő főnökünktől kapott utasításokat, el kell tudnunk olvasni, és meg kell értenünk a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat.

Ráadásul munkaszerződésünk biztosan nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és szerződést aláírni úgy, hogy nem tudjuk pontosan mi áll benne, több, mint kockázatos.

Lehetőleg vigyünk magunkkal legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti.

Sajnos a külföldi munkavállalás általában nem a fizetéssel kezdődik, arra legalább egy-két hetet várnunk kell, viszont addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. Sok helyen a lakbért akár több hónapra előre is elkérhetik, ami már egy jelentős összeget is kitehet. Ha pedig nem válik be a számításunk, akkor gondolnunk kell arra, hogy a hazautazás is pénzbe kerül.

Útlevelünket, lakcímkártyánkat, személyi igazolványunkat - ha egy mód van rá - ne adjuk át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válunk.

Ha ehhez a munkaadó vagy a közvetítő mégis ragaszkodna - mondjuk azzal az indokkal, hogy szeretné tudni az otthoni elérhetőségünket - készítsünk az okmányokról fénymásolatot, és azt adjuk át.

Ha úgy érezzük, hogy becsaptak, munkaadónk a mi kárunkra eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonnyal kapcsolatos problémánk támad, segítségért forduljunk a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esély arra, hogy megoldják a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?