-2 °C Budapest

Külföldről rendeltél a neten? 22 euró felett ráfizethetsz

Pénzcentrum
2012. október 15. 13:31

Az online kereskedelem kényelme miatt ma már egyáltalán nem meglepő, hogy sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket. Az ilyen termékek behozatalának azonban szabályai vannak, amelyek már jóval kevésbé ismertek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalata szerint egyre több a magáncélú, külföldről történő árurendelés és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően (gyors)postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, stb.) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell, ezt azonban rendszerint a (gyors)postai szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtása is megkövetelhető.

Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik. Emiatt:

  • hamis termékek nem hozhatók be;
  • gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges;
  • nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
  • kábítószerek nem vámkezelhetőek.

A NAV Repülőtéri Főigazgatósága 2012-ben már 348 alkalommal tett feljelentést a fenti áruk tiltott behozatalával kapcsolatban.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19