12 °C Budapest

Külföldről rendeltél a neten? 22 euró felett ráfizethetsz

Pénzcentrum
2012. október 15. 13:31

Az online kereskedelem kényelme miatt ma már egyáltalán nem meglepő, hogy sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket. Az ilyen termékek behozatalának azonban szabályai vannak, amelyek már jóval kevésbé ismertek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalata szerint egyre több a magáncélú, külföldről történő árurendelés és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően (gyors)postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, stb.) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell, ezt azonban rendszerint a (gyors)postai szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtása is megkövetelhető.

Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik. Emiatt:

  • hamis termékek nem hozhatók be;
  • gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges;
  • nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
  • kábítószerek nem vámkezelhetőek.

A NAV Repülőtéri Főigazgatósága 2012-ben már 348 alkalommal tett feljelentést a fenti áruk tiltott behozatalával kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00