15 éve nem volt ilyen Magyarországon: "valódi sikertörténet"

Pénzcentrum
2012. szeptember 21. 05:23

A két és fél hónappal ezelőtti indulásnál talán kevesen fogadtak volna arra, hogy ilyen zökkenőmentesen indul majd be Magyarországon a napon belüli átutalás rendszere. Az MNB egyenesen sikertörténetről beszél, az új rendszer pedig a gazdaságot is élénkítheti.

Július óta az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t, hogy az új rendszer az elmúlt két hónapban kifogástalanul működött: az ebben az időszakban napközben indított több mint 24 millió tranzakció jellemzően jóval 4 órán belül teljesült. Az MNB a napközbeni átutalás bevezetését valódi sikertörténetként értékeli: az új elszámolási rendszer határidőre elkészült és az ügyfelek elégedetten használják a gyorsabb átutalásokat. Korábban a jegybank úgy fogalmazott, hogy a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése valósul meg a napon belüli átutalással - legutóbb a csoportos beszedés 1997-es bevezetése volt hasonló horderejű lépés.

Így változott a rendszer
Korábban ha pénzt utaltunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményeztük az átutalást.

2012. július 1-je után viszont az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a korábban megszokotthoz képest egy munkanappal rövidül a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Ez azt jelenti, hogy most az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idő (alapesetben általában ennél kevesebb).

Az aznapi végső benyújtási határidő után (jellemzően 15.30-16 óra után, de ez pénzforgalmi szolgáltatónként különböző időpont lehet) beadott megbízások másnap reggel teljesülnek.


Tényleg működik? Tényleg, működik!

Az új rendszer júliusban és augusztusban mind a 220 elszámolási ciklust zökkenőmentesen teljesítette — az elektronikus úton benyújtott átutalási tranzakciók jellemzően jóval a jogszabályi maximumként meghatározott 4 órán belül lezajlanak. Az MNB adatai szerint a napközbeni elszámolási rendszer forgalma már működésének első napjától kezdve lényegesen nagyobb, mint az éjszakai rendszeré: a banki egyszerű átutalási tranzakciók több mint 84 százaléka napközben teljesül. A tranzakciók száma az új rendszerben az első két hónapban meghaladta a 24 milliót, az éjszakai rendszerben ugyanezen időszakban kevesebb, mint 5 millió banki átutalási tranzakció maradt. Az első kéthavi összesített forgalom a napon belüli elszámolási rendszerben megközelítette a 9.000 milliárd forintot. Az átállás tehát nem csak sikeres, hanem gyors is volt.

Az új rendszerben résztvevő hitelintézetek nemcsak technikailag, hanem a likviditásmenedzselésben is megfelelően felkészültek a változásra. Fedezethiány miatt egyetlen tranzakció sem csúszott ki a négy órás időhatárból. Jól vizsgázott az új elszámolási rendszert működtető GIRO Zrt. is, az első két hónapban egyetlen jelentős működési hiba sem fordult elő.

A fizetés csak keveseknek jön hamarabb

A Pénzcentrum.hu-olvasókat múlt héten (nem reprezentatív felmérésünkben) arról kérdeztük, hogy hamarabb kapják-e meg fizetésüket a négy órás utalás bevezetése óta. A válaszadók közel egyharmada úgy nyilatkozott, hogy hamarabb kapja meg fizetését, 4 százalékukat nem érinti a változás. A fennmaradt 65 százalék később vagy ugyanakkor jut pénzéhez minden hónapban, hiszen a főnökük csak ráérősen fizetésnapon utal, akkor is lehet csak délután. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A vállalatoknak is jó

Több mint két hónappal a napon belüli átutalás elindulását követően egyértelműen pozitív tapasztalatokról számoltak be a vállalatok is. Mivel az uniós elvek szerint az euróban teljesített banki átutalások teljesítésének maximális időtartama egy nap, a más devizanemben történő utalások teljesítési határideje akár 4 nap is lehet, ezért a Magyarországon életbe lépett négy órás teljesítési rend mindenképpen jelentős előrelépés, nemcsak hazai, de európai szinten is.

Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője szerint az ügyfelek a különböző médiumokból és banki tájékoztatókon keresztül már előzetesen jól értesültek az új rendszer bevezetéséről, és a visszajelzések gyakorlatilag az első naptól kezdődően pozitívak. A gyorsabb, még aznap teljesített átutalási megbízások pedig nemcsak a vállalatok szempontjából kedvezőek, de remélhetően a gazdaság élénkítését is segítheti.

A mindenféle plusz költség nélkül elérhető szolgáltatás az ügyfelek részéről is igényelt ugyanakkor némi alkalmazkodást. Míg korábban az átutalási megbízások benyújtási határideje 18 óra volt, addig ez most - aznapi teljesítés esetén - banktól függően 15-16 órára módosult, ami a pénzügy feladatainak némi átszervezését igényli, hiszen a munkatársaknak ehhez alkalmazkodva kell megszervezni a munkafolyamatokat.

A szakember szerint az átutalási rendszer fejlesztése tehát már eddig is számos technológiai változást indukált, a sornak azonban még koránt sincs vége, hiszen a banki és GIRO rendszer fejlesztését a továbbiakban ehhez alkalmazkodva a vállalatok pénzügyi és könyvelési rendszereinek megújulása kísérhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?