Halban idén karácsonykor is jók vagyunk

MTI
2011. december 23. 15:32

Minőségben és mennyiségben is bőséges az idén a karácsonyi halkínálat; a ponty kilóját árusító helyektől függően a tavalyi évhez hasonlóan 550-900 forint körüli áron lehet megvásárolni - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-nek.

A ponty kilogrammonkénti ára évközben 800-1 100 forint körül mozog, de a karácsonyi akció ideje alatt néhány áruházlánc veszteséggel árulja a halat. A kárász és a busa kilogrammonként 480 forintba kerül, míg a harcsát és a csukát 1 700-2 000 forintért árulják a kereskedők.

Az éves halmennyiség mintegy 40 százalékát a karácsonyt megelőző időszakban értékesítik. Az eladott halak 80 százaléka ponty, a karácsonykor közkedvelt halászléből például nem hiányozhat ez a halfajta. A busa még a pontynál is olcsóbb, de a hazai vevők nem kedvelték meg ezt a halfajtát, mert valószínűleg nem ismerik azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek alkalmazásával ízletes ételt készíthetnek belőle - mondta Németh István.

A magyar lakosság egyébként évente fejenként átlagosan 4,2 kilogramm halat fogyaszt, ami messze elmarad az európai és világátlagtól is. A világ egy főre jutó éves halfogyasztási átlaga meghaladja a 15 kilogrammot, az Európai Unió országaiban ez a mennyiség 22 kilogramm, de a tengerparti országokban gyakori a 70 kilogramm körüli átlag is - ismertette az elnök.

Hozzátette, hogy a halaknak az idén kedvezett az aszályos nyár, a meleg ősz, így a tavalyi 140 ezer tonnához képest mintegy tíz százalékkal több étkezési halat juttattak el a fogyasztókhoz.

A halastavakban egyre nagyobb a ragadozó halak - süllő, csuka, harcsa - mennyisége, amit a ponty árának többszöröséért lehet eladni. Magyarországon a fő termék a ponty, de exportra más halfajokat is értékesítenek; Romániába, Lengyelországba például pontyot, busát szállítanak, Ausztriába, Németországba pedig inkább süllőt, harcsát és csukát.

Az elmúlt évben az ágazat árbevétele elérte a 71 milliárd forintot, ebből 36 milliárd forint exportból származott. A 80 tagszervezetet tömörítő Mahal valamennyi cége nyereséges, a Tógazda Halászati Zrt. például több százmilliós árbevétel mellett néhány tízmilliós eredményt tud elérni. A Tógazda Zrt. 80 halastóval rendelkezik, nagy részében étkezési halat állítanak elő, aminek 60 százalékát külföldön értékesítik - közölte Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elnök tájékoztatása szerint a gazdasági válság miatt nőttek a költségek, de a halászati ágazat továbbra is nyereséges; sem a termelésben, sem az értékesítésben nem következett be drasztikus visszaesés. A halak mintegy 50 százalékát exportálják, az Európai Unióban egyre nagyobb a kereslet a jóízű, toxikus anyagoktól mentes magyar hal iránt.

Németh István szólt arról is, hogy segítséget jelent a termelőknek, a Halastavi Környezetgazdálkodási Program pályázata, melynek keretében jövő évtől hektáronként 26 ezer forinttal kompenzálják majd a védett madarak által okozott károkat.

A 3-5 ezer főt foglalkoztató halászati ágazat mintegy 22 ezer hektáron, több ezer tóban folytat halgazdálkodást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?