17 °C Budapest

Ilyen nem volt még Magyarországon: újdonság a mobilfizetésben

Pénzcentrum
2011. október 25. 10:15

Akár sárga csekket is befizethetünk azzal az alkalmazással, amely mától letölthető az az okostelefonokra - és hamarosan "hagyományos" mobiltelefonokra is. A MasterCard Mobile segítségével könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet bankkártyával fizetni számos szolgáltatónál és internetes kereskedőnél.

A MasterCard Mobile az első fizetési alkalmazás Magyarországon, ami függetlenül attól, hogy az ügyfél melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását veszi igénybe, csupán a bankkártya segítségével teszi lehetővé a fizetést.

A rendszer mobiltelefonunkon egy virtuális bankkártyát hoz létre, amely -egyelőre- három területen biztosít fizetési szolgáltatást: segítségével mobiltelefon-egyenleget lehet feltölteni, bizonyos szolgáltatói számlák (a közismert sárga csekkek) kényelmes és gyors befizetését teszi lehetővé, valamint internetes fizetésre is alkalmas.

A projekt banki partnere az FHB Csoport, aki az elfogadóhelyek, kereskedők, számára biztosítja az alkalmazást. A résztvevő szolgáltatók - a MasterCard mellett- a Telenor és a Magyar Telekom, de a rendszert bármelyik mobilszolgáltató ügyfelei igénybe vehetik.

A MasterCard az alkalmazáson keresztül elérhető szolgáltatók és kereskedők folyamatos bővülésére számít. Jelenleg Telenor és QR kóddal ellátott T-Mobile és T-Home számlákat lehet kiegyenlíteni a MasterCard Mobile segítségével, vásárolni pedig a Bookline, a Bónusz Brigád, a Bortársaság és a GRoby kínálatából lehet.

Foltányi Tamás, FHB Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a rendszer keddi bevezető sajtótájékoztatóján elmondta: a felhasználó szempontjából a biztonságnak több fontos eleme van, a kibocsátó bank garantálja, hogy csak a felhasználó tudja regisztrálni a rendszert, így teljesen biztonságosnak tekinthető a program.

Lássuk, hogy működik a gyakorlatban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alkalmazás letöltése és regisztrációja után "hagyományos" bankkártyánkat regisztrálni kell a telefonon keresztül. Lényeges, hogy ezután a vásárlónak már nem kell minden egyes fizetéskor megadnia kártyaadatait - a rendszer mégis biztonságos vásárlást tesz lehetővé, és kizárja, hogy illetéktelenek használják (például akkor, ha elhagyjuk telefonunkat). A program egyszeri regisztrációs díja 99 forint.

A MasterCard Mobile-lal történő fizetéskor tehát sem a kártyaszámot, sem a bankkártya PIN kódját nem kell megadni. A kártyabirtokos mobiltelefonszámát, vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított MasterCard Mobile azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű titkos kód megadásával (mPIN) erősíti meg. Az mPIN olyan állandó kód, amelyet az alkalmazás regisztrációjakor választ magának a felhasználó, és amelyet bármikor megváltoztathat a telefonján keresztül. Fontos, hogy az mPIN nem azonos a bankkártya PIN kódjával.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?