2 °C Budapest

Fellőtték az EU műholdját: jobb navigációs rendszerek jönnek

Pénzcentrum
2011. október 21. 18:04

Egy Szojuz típusú orosz hordozórakétát indítottak el pénteken a francia guyanai Kourou űrközpontból orrkúpjában a Galileo európai navigációs műholdrendszer első két elemével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Szojuz ST-B jelű rakéta indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de egy műszaki rendellenesség miatt két órával a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást, és a startot 24 órával elhalasztották. A pénteki kilövés az előre kijelölt időpontban rendben zajlott le.

A pénteken indult vállalkozás annyiban is új, hogy ezzel megkezdődik az európai navigációs műholdrendszer kiépítése, amely harminc - 27 aktív és 3 tartalék - műholdból fog állni, és előreláthatólag 2014-ben lesz üzemképes. A Galileo üzembe helyezését eredetileg 2008-ra tervezték, de a projekt technológiai fejlesztése késlekedést szenvedett és költségtúllépésekre került sor. Az eredetileg tervezett 3,4 milliárd euró helyett a rendszer a becslések szerint 5 milliárd euróba kerül majd.

Mire jó a Galileo?

A jelenleg létező amerikai GPS és orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszerekkel szemben a Galileo nem áll katonai ellenőrzés alatt, és ezért pontosabb helymeghatározást tesz majd lehetővé, így új felhasználási lehetőségeket nyit meg a közúti, hajózási, légiforgalmi és mentési területeken. A Galileo egy méteren belüli pontossággal dolgozik, szemben a GPS 3-8 méteres pontosságával. A programot - amelyet az Európai Ûrügynökség (ESA) irányít - az Európai Bizottság finanszírozza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új konstelláció 2014-től képes lesz jobb szolgáltatásokat biztosítani számos területen: pontosabb autós navigáció, a közúti közlekedés hatékony szervezése, kutató-mentő szolgáltatások, biztonságosabb banki műveletek, valamint megbízható áramszolgáltatás, amelyek mind nagy mértékben rá vannak utalva a műholdas navigációs technológiákra ahhoz, hogy hatékonyan működjenek. A gazdasági összhatás becslések szerint 90 milliárd euró lesz a következő 20 év során.

Az elkövetkező években évi 2-4 Szojuz-indítást terveznek Galileo-műholdakkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20