16 °C Budapest

Fellőtték az EU műholdját: jobb navigációs rendszerek jönnek

Pénzcentrum
2011. október 21. 18:04

Egy Szojuz típusú orosz hordozórakétát indítottak el pénteken a francia guyanai Kourou űrközpontból orrkúpjában a Galileo európai navigációs műholdrendszer első két elemével.

A Szojuz ST-B jelű rakéta indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de egy műszaki rendellenesség miatt két órával a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást, és a startot 24 órával elhalasztották. A pénteki kilövés az előre kijelölt időpontban rendben zajlott le.

A pénteken indult vállalkozás annyiban is új, hogy ezzel megkezdődik az európai navigációs műholdrendszer kiépítése, amely harminc - 27 aktív és 3 tartalék - műholdból fog állni, és előreláthatólag 2014-ben lesz üzemképes. A Galileo üzembe helyezését eredetileg 2008-ra tervezték, de a projekt technológiai fejlesztése késlekedést szenvedett és költségtúllépésekre került sor. Az eredetileg tervezett 3,4 milliárd euró helyett a rendszer a becslések szerint 5 milliárd euróba kerül majd.

Mire jó a Galileo?

A jelenleg létező amerikai GPS és orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszerekkel szemben a Galileo nem áll katonai ellenőrzés alatt, és ezért pontosabb helymeghatározást tesz majd lehetővé, így új felhasználási lehetőségeket nyit meg a közúti, hajózási, légiforgalmi és mentési területeken. A Galileo egy méteren belüli pontossággal dolgozik, szemben a GPS 3-8 méteres pontosságával. A programot - amelyet az Európai Ûrügynökség (ESA) irányít - az Európai Bizottság finanszírozza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új konstelláció 2014-től képes lesz jobb szolgáltatásokat biztosítani számos területen: pontosabb autós navigáció, a közúti közlekedés hatékony szervezése, kutató-mentő szolgáltatások, biztonságosabb banki műveletek, valamint megbízható áramszolgáltatás, amelyek mind nagy mértékben rá vannak utalva a műholdas navigációs technológiákra ahhoz, hogy hatékonyan működjenek. A gazdasági összhatás becslések szerint 90 milliárd euró lesz a következő 20 év során.

Az elkövetkező években évi 2-4 Szojuz-indítást terveznek Galileo-műholdakkal.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?