15 °C Budapest

Ezért fogtak össze a magyar mobilcégek: fizess a telefonoddal

Pénzcentrum
2011. október 10. 10:14

Az egységes mobil NFC alapú technológiáról és az arra épülő innovatív szolgáltatások magyarországi bevezetéséről tájékoztattak mai sajtótájékoztatójukon a magyarországi mobilcégek és pénzügyi szolgáltatók, azaz a Mobil Tárca Egyesület képviselői.

A Near Field Communication (NFC) egy néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely használatával az eszközök érintés nélkül adatokat cserélhetnek egymással. Az NFC alapú technológia a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy a bankkártya, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, beépülhet a telefonokba. Szakmai prognózisok szerint negyven- és százmillió közötti NFC modullal felvértezett okostelefon eladása várható idén világszerte.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három pénzügyi szolgáltatóval - MasterCard, OTP Bank és SuperShop - karöltve alapította meg a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Korábbi nyilatkozatuk szerint céljuk a technológiai sztenderdek kialakítása, partnerek keresése, valamint az új technológia megismertetése a piaccal és a leendő felhasználókkal.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök- vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta: egyre olcsóbbak, és egyre több ember számára elérhetőek azok a mobiltelefonok, amelyek alkalmasak az NFC-technológiára. Várakozásai szerint a jövő év lesz a mobilfizetés éve Magyarországon is. Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgatói tanácsadója hangsúlyozta: az NFC-technológia könnyen kezelhető, érthető és használhatóvá válik, néhány hónapon belül a mobil tárcánkat fogjuk használni. A szakember reményét fejezte ki, hogy egy év múlva a felhasználók már tudatosan keresik azokat a készülékeket, amelyek képesek a mobilfizetésre. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke párhuzamot vont a mobiltelefonok fejlődése és az új technológia bevezetése között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak bankkártyánkat helyettesítheti az NFC-technológia, hanem például klubtagsági, pontgyűjtő kártyáinkat is.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint fontos kérdés az új technológia megismertetése, valamint az elfogadóhelyek felkészítése. A bank már elkezdte a POS-hálózat fejlesztését. Arra számít, hogy ebben az évben nagy áttörés várható az érintés nélküli technológiák fejlődésében, a mobilszolgáltatók és a bankok együttműködésével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők várakozásai szerint a technológia a felhasználók számára ingyenes, vagy nagyon olcsó lesz - olyan speciális szolgáltatásokat kivéve, mint például a hitelkártya. A rendszer jóval költséghatékonyabb, mint a külön bankkártyák, tagsági kártyák birtoklása, üzemeltetése - ezt várhatóan a fogyasztókra is áthárítják az üzemeltetők.


Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm