Ezért fogtak össze a magyar mobilcégek: fizess a telefonoddal

Pénzcentrum
2011. október 10. 10:14

Az egységes mobil NFC alapú technológiáról és az arra épülő innovatív szolgáltatások magyarországi bevezetéséről tájékoztattak mai sajtótájékoztatójukon a magyarországi mobilcégek és pénzügyi szolgáltatók, azaz a Mobil Tárca Egyesület képviselői.

A Near Field Communication (NFC) egy néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely használatával az eszközök érintés nélkül adatokat cserélhetnek egymással. Az NFC alapú technológia a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy a bankkártya, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, beépülhet a telefonokba. Szakmai prognózisok szerint negyven- és százmillió közötti NFC modullal felvértezett okostelefon eladása várható idén világszerte.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három pénzügyi szolgáltatóval - MasterCard, OTP Bank és SuperShop - karöltve alapította meg a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Korábbi nyilatkozatuk szerint céljuk a technológiai sztenderdek kialakítása, partnerek keresése, valamint az új technológia megismertetése a piaccal és a leendő felhasználókkal.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök- vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta: egyre olcsóbbak, és egyre több ember számára elérhetőek azok a mobiltelefonok, amelyek alkalmasak az NFC-technológiára. Várakozásai szerint a jövő év lesz a mobilfizetés éve Magyarországon is. Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgatói tanácsadója hangsúlyozta: az NFC-technológia könnyen kezelhető, érthető és használhatóvá válik, néhány hónapon belül a mobil tárcánkat fogjuk használni. A szakember reményét fejezte ki, hogy egy év múlva a felhasználók már tudatosan keresik azokat a készülékeket, amelyek képesek a mobilfizetésre. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke párhuzamot vont a mobiltelefonok fejlődése és az új technológia bevezetése között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak bankkártyánkat helyettesítheti az NFC-technológia, hanem például klubtagsági, pontgyűjtő kártyáinkat is.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint fontos kérdés az új technológia megismertetése, valamint az elfogadóhelyek felkészítése. A bank már elkezdte a POS-hálózat fejlesztését. Arra számít, hogy ebben az évben nagy áttörés várható az érintés nélküli technológiák fejlődésében, a mobilszolgáltatók és a bankok együttműködésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértők várakozásai szerint a technológia a felhasználók számára ingyenes, vagy nagyon olcsó lesz - olyan speciális szolgáltatásokat kivéve, mint például a hitelkártya. A rendszer jóval költséghatékonyabb, mint a külön bankkártyák, tagsági kártyák birtoklása, üzemeltetése - ezt várhatóan a fogyasztókra is áthárítják az üzemeltetők.


NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?