Ezért fogtak össze a magyar mobilcégek: fizess a telefonoddal

Pénzcentrum
2011. október 10. 10:14

Az egységes mobil NFC alapú technológiáról és az arra épülő innovatív szolgáltatások magyarországi bevezetéséről tájékoztattak mai sajtótájékoztatójukon a magyarországi mobilcégek és pénzügyi szolgáltatók, azaz a Mobil Tárca Egyesület képviselői.

A Near Field Communication (NFC) egy néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely használatával az eszközök érintés nélkül adatokat cserélhetnek egymással. Az NFC alapú technológia a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy a bankkártya, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, beépülhet a telefonokba. Szakmai prognózisok szerint negyven- és százmillió közötti NFC modullal felvértezett okostelefon eladása várható idén világszerte.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három pénzügyi szolgáltatóval - MasterCard, OTP Bank és SuperShop - karöltve alapította meg a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Korábbi nyilatkozatuk szerint céljuk a technológiai sztenderdek kialakítása, partnerek keresése, valamint az új technológia megismertetése a piaccal és a leendő felhasználókkal.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök- vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta: egyre olcsóbbak, és egyre több ember számára elérhetőek azok a mobiltelefonok, amelyek alkalmasak az NFC-technológiára. Várakozásai szerint a jövő év lesz a mobilfizetés éve Magyarországon is. Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgatói tanácsadója hangsúlyozta: az NFC-technológia könnyen kezelhető, érthető és használhatóvá válik, néhány hónapon belül a mobil tárcánkat fogjuk használni. A szakember reményét fejezte ki, hogy egy év múlva a felhasználók már tudatosan keresik azokat a készülékeket, amelyek képesek a mobilfizetésre. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke párhuzamot vont a mobiltelefonok fejlődése és az új technológia bevezetése között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak bankkártyánkat helyettesítheti az NFC-technológia, hanem például klubtagsági, pontgyűjtő kártyáinkat is.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint fontos kérdés az új technológia megismertetése, valamint az elfogadóhelyek felkészítése. A bank már elkezdte a POS-hálózat fejlesztését. Arra számít, hogy ebben az évben nagy áttörés várható az érintés nélküli technológiák fejlődésében, a mobilszolgáltatók és a bankok együttműködésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők várakozásai szerint a technológia a felhasználók számára ingyenes, vagy nagyon olcsó lesz - olyan speciális szolgáltatásokat kivéve, mint például a hitelkártya. A rendszer jóval költséghatékonyabb, mint a külön bankkártyák, tagsági kártyák birtoklása, üzemeltetése - ezt várhatóan a fogyasztókra is áthárítják az üzemeltetők.


Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?