Ismét balhé van a génmódosított kukorica körül

2011. július 18. 16:02

Tizenkét gazdálkodónak kell beszántania a génmódosított (GMO)kukoricával bevetett területét, valamint a földek környékén lévő kukoricatáblákat. A kárért a vonatkozó rendelet szerint a vetőmag értékesítője a hibás, a szaktárca viszont egyelőre még csak vizsgálja, hogyan lehet a lehető leggyorsabban felelősségre vonni a károk okozóit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenkét gazdálkodó kapott határozatot a földekbe került, génmódosított kukorica-vetőmag megsemmisítéséről - közölte az MTI-vel a megyei kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalának munkatársa. Mátyás László elmondta: még folyamatban van a fertőzött területek felmérése, de az már biztos, hogy a szennyezés Nyírbátor környékén hat, Újfehértón négy, míg Fehérgyarmaton két gazdálkodót érint. A szakember elmondta: a gazdálkodók a DKC 3511-es hibridkukoricát vetették el földjeikbe, amely tiltott Magyarországon.

Az érintettek átvették a határozatot, amelynek értelmében július 21-ig kell megsemmisíteniük a szennyezett vetőmagból kikelt kukoricát, valamint a 400 méteres, izolációs távolságon belül lévő hasonló növénytáblákat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint Magyarországon eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2.500 hektáron is kitárcsázzák a vetést.

A vetőmag gyártója, illetve forgalmazója a felelős

Július 15-én lépett hatályba a GMO-rendelet. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A rendelet szerint jogszabálysértő minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, illetve forgalomba hozatala. A GMO szennyezéstől való mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyelőre még csak vizsgálja, hogyan lehet a lehető legkisebb veszteségekkel megszabadítani a területeket a génmódosított vetőmagoktól, és hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban a felelősség az okozott kárért.
Eddig összesen 940 hektáron kellett megsemmisíteni a növényállományt, és további 2 500 hektáron kellett kiszántani a kukoricatáblákat.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?