18 °C Budapest

Ismét balhé van a génmódosított kukorica körül

2011. július 18. 16:02

Tizenkét gazdálkodónak kell beszántania a génmódosított (GMO)kukoricával bevetett területét, valamint a földek környékén lévő kukoricatáblákat. A kárért a vonatkozó rendelet szerint a vetőmag értékesítője a hibás, a szaktárca viszont egyelőre még csak vizsgálja, hogyan lehet a lehető leggyorsabban felelősségre vonni a károk okozóit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenkét gazdálkodó kapott határozatot a földekbe került, génmódosított kukorica-vetőmag megsemmisítéséről - közölte az MTI-vel a megyei kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalának munkatársa. Mátyás László elmondta: még folyamatban van a fertőzött területek felmérése, de az már biztos, hogy a szennyezés Nyírbátor környékén hat, Újfehértón négy, míg Fehérgyarmaton két gazdálkodót érint. A szakember elmondta: a gazdálkodók a DKC 3511-es hibridkukoricát vetették el földjeikbe, amely tiltott Magyarországon.

Az érintettek átvették a határozatot, amelynek értelmében július 21-ig kell megsemmisíteniük a szennyezett vetőmagból kikelt kukoricát, valamint a 400 méteres, izolációs távolságon belül lévő hasonló növénytáblákat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint Magyarországon eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2.500 hektáron is kitárcsázzák a vetést.

A vetőmag gyártója, illetve forgalmazója a felelős

Július 15-én lépett hatályba a GMO-rendelet. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendelet szerint jogszabálysértő minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, illetve forgalomba hozatala. A GMO szennyezéstől való mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyelőre még csak vizsgálja, hogyan lehet a lehető legkisebb veszteségekkel megszabadítani a területeket a génmódosított vetőmagoktól, és hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban a felelősség az okozott kárért.
Eddig összesen 940 hektáron kellett megsemmisíteni a növényállományt, és további 2 500 hektáron kellett kiszántani a kukoricatáblákat.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?