Még két dinnyét kell ennie minden családnak

MTI
2011. július 11. 09:32

Új rendelkezések lépnek életbe a jövő héten a dinnyetermesztés és a -piac szabályozására, mivel értékesítési gondokkal küzdenek a magyar dinnyetermesztők - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap.

A probléma arra vezethető vissza, hogy csökkent Magyarországon a dinnyefogyasztás, ami évente fejenként mintegy 4 kilogramm. A dinnyefogyasztás mértéke növelhető - tette hozzá Fazekas Sándor, arra biztatva a belföldi fogyasztókat, hogy egy-két dinnyével vásároljanak többet, mert ez a gyümölcs nagyon egészséges, és az élettani hatása is kedvező.

Hangsúlyozta: a dinnye minőségére vonatkozó szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsöket kell sorolni, akár apróbb hibákkal is. Erre azért van szükség, hogy a fogyasztók érdekeit megfelelő módon lehessen védeni. Emellett a termelők érdekeit is az szolgálja, hogy a gyenge minőségű dinnyék ne kerülhessenek a piacra.

Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.A miniszter emlékeztetett: a dinnyetermesztőket segítő szabályozás csütörtökön lép életbe. Reményét fejezte ki, hogy a szakma képviselőivel és a termelőkkel folytatott egyeztetés után meghozott gyors intézkedések eredményesek lesznek.

Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra, hogy eddig a dél-európai dinnyetermesztési ciklus és a magyar egymást követték, ám most összecsúsztak. Ezért a miniszter úgy vélte: a termelőknek ismét a magyar dinnye természetes érési ciklusát kellene figyelembe venniük.

A népegészségügyi termékdíj bevezetésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fazekas Sándor közölte: nem kíván elébe vágni ennek a döntéssorozatnak. Megjegyezte azonban, mindenképpen üdvös lenne, ha a szóban forgó adóból befolyó forrásokat az egészséges életmód ösztönzésére lehetne felhasználni. Az élelmiszerpiacon ugyanis az egészséges élelmiszerek kínálatát szükséges növelni - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vidékfejlesztési miniszter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az állam akciója a 2000 tonna cukor piacra dobásával, értékesítésével teljes mértékben teljesült. Elérte ugyanis a célját, azaz hogy a piaci árakat letörje. Példaként említette a miniszter, hogy már hallott 260-265 forintos kilogrammonkénti cukorárról is.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM