29 °C Budapest

Átverik az adakozókat: megszedik magukat a katasztrófán

2011. március 17. 14:02

Külföldi oldalak máris figyelmeztetnek bennünket, hogy körültekintően adakozzunk a Japán földrengés és szökőár áldozatainak. Minden nagy világméretű katasztrófa idején megjelennek a csalók, akik örömmel húzzák ki a pénzt a jó szándékú adakozók zsebéből. Mire figyeljünk, mielőtt a pénztárcánkba nyúlunk? - segít a Pénzcentrum.hu.

Több úton is kicsalhatják pénzünket. Talán az egyik legalantasabb mód, ha egy hasonló katasztrófa nevével teszik ezt. Néhány tipp, hogy ne kerüljön a pénzünk a csalók kezébe.

Ne válaszoljunk a gyanús e-mailekre. A postafiókunkba érkező üzenetek között találhatunk olyanokat, amelyek akár különböző segélyszervezetek nevével, de pénzt kérnek támogatásra. Soha ne válaszoljunk ezekre, vagy nyissuk meg a bennük található hivatkozásokat. Keressük fel a segélyszervezetek hivatalos honlapját és ott tájékozódhatunk a valódi lehetőségekről. Inkább mindig kétszer ellenőrizzük le a honlapokat is, vagy telefonáljunk.

Telefonon se adjunk meg személyes adatokat. Akár telefonon is megkereshetnek a csalók és személyes adatainkat kérhetik. Akármennyire is hivatalosnak tűnik a dolog, soha ne adjunk ki semmilyen információt magunkról a telefonon.

A weboldalak címét kétszer ellenőrizzük le. Megtévesztésig hasonló csak a címében 1-2 betű eltérésű oldalak is gyűjtik a figyelmetlen adakozókat. Győződjünk meg a lehető legnagyobb pontossággal az oldal hitelességéről, mielőtt bárhol adakozunk vagy fizetünk.

Tartózkodjunk az új szervezetektől. Kerüljük azokat az adománygyűjtőket, akik nem rendelkeznek nagy múlttal, vagy akár a katasztrófák előtt/alatt jönnek létre. Nem biztos, hogy jó helyre jut a pénzünk ezeken keresztül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hol adakozhatunk?

Több nagy szervezet is segélyprogramot indított a japán katasztrófa áldozatainak. Az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt honlapján is találunk lehetőséget a biztonságos adakozásra. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?