Büdös volt a munka? Inkább a 30 ezres segély, mint a 100 ezres állás + szavazás

2011. március 10. 11:32

A munkaképes felnőtteknek járó szociális juttatások felülvizsgálatát rendelte el Szentes város önkormányzata, miután az általuk a helyi kacsadaraboló üzembe közvetített 61 volt közmunkás közül mindössze négy jelentkezett a cégnél. A hivatal berendeli az érintetteket és - ahogy az a Délvilág napilap hasábjain olvasható - elbeszélgetnek velük, hogy miért vonzóbb a 30 ezer forintos segély, mint a 100 ezer forintos munkabér.

Éves szinten közel 400 helybélinek biztosított munkát és biztos jövedelmet a szentesi önkormányzat az elmúlt két esztendőben. A közmunkaprogram átalakítása után azonban csökkentek a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségek. A hivatal felvette a kapcsolatot egy helyi cég vezetőivel, akik a nemrégiben megnyitott modern kacsadarabolóba kerestek közel 200 embert. A tárgyalások végén megállapodtak abban, hogy a város odaküldi azokat a családos embereket, akiket korábban közmunkásként foglalkoztatott. A 61 kiközvetített személy közül azonban csak négyen jelentkeztek a gyárban.

A önkormányzat kíváncsi lett, vajon mi állhat annak a hátterében, hogy az átirányított emberek többsége megelégszik a 30 ezer forintos segéllyel, amikor a felkínált munkával 100 ezer forintot is kereshetne. Vizsgálódni kezdtek, hogy a volt közmunkások miért nem fogadták el a felajánlott munkát.

Eddig 37 embert idéztek be a hivatalba, hét főről kiderült, hogy máshol talált állást, néhányan orvosi igazolást hoztak, hogy alkalmatlanok a munkavégzésre, heten még az idézésre is fittyet hánytak (az ő szociális ellátásukat automatikusan megszüntették), a többiek vizsgálata még tart - tudta meg a lap Szirbik Imre polgármestertől.


A városvezető hozzátette, hogy az érintett családok gyermekeinek természetbeli ellátását továbbra is biztosítják, így a napközis térítési díj részleges vagy teljes átvállalása a munka visszautasításától függetlenül jár. Az önkormányzat célja, hogy a rászorulók a tőlük elvárható módon aktívan működjenek közre saját helyzetük javításában.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Büdös volt a munka a közmunkásoknak? Sokan meg sem nézték, hogy mit kellene csinálni (Fotó: Karnok Csaba)


A kacsadaraboló cég közben feltöltötte az állásokat, igaz az ott dolgozó munkavállalók közel fele nem helyi, hanem más településről jár a városba dolgozni.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25