16 °C Budapest

Meghalt a bankbetétes: 50 milliót vett fel a trükkös hagyatékcsaló

2011. március 9. 16:02

Többrendbeli lopás, csalás és okirat hamisítás miatt folyik eljárás egy felsőzsolcai nő ellen, aki többek között egy elhunyt nő megtakarításait vette fel egy bankfiókban. Utánanéztünk, hogy mennyi mindent kellett hamisítania az 50 millió felvételéhez -írja a police.hu.


Egy felsőzsolcai nő most házi őrizetben van. Ott várja tárgyalását, okirat hamisítással és többrendbeli lopással vádolják. Házi őrizetét is egy orvosi igazolással érte el, ami nem javallja előzetes fogva tartását.

A hagyatékkal kapcsolatos bűncselekménynek a kivitelezéséhez nem kevés hamisítási munkát kellett elvégeznie, ugyanis a bankok erre vonatkozó szabályzata igen szigorú. A bankszámla információihoz sem férhetett hozzá, mindaddig, amíg nem igazolta, hogy ő az örököse az ott található pénzösszegnek. Így valószínűleg pontosan tudhatta már a munka megkezdése előtt, hogy nagyobb összeg ütheti a markát.

Ahhoz, hogy információhoz, vagy magához a magszámlához hozzáférjünk jogos örökösként több papírt is be kell mutatnunk. Épp azért kell írásban bemutatni minden okiratot, mert nem értelemszerű még egyetlen gyerek esetében sem az öröklés. Hiszen ezt felülírhatja egy végrendelet. Amíg nem tisztázott az öröklés a bank csakis a közjegyzőnek adhat ki információt.

Elsőként informálnunk kell a bankot a számlatulajdonos haláláról, a bank

a) halotti anyakönyvi kivonat, holtnak nyilvánító jogerős bírósági végzés, halál tényét megállapító jogerős bírósági végzés eredeti példányának bemutatásával és fénymásolatának kézhezvételével,

b) közjegyző által hagyatéki eljárás lefolytatása keretében küldött megkeresés, nem jogerős végzés kézhezvételével, vagy

c) a számlatulajdonos halálát állító írásbeli bejelentésből értesülhet.

A számlatulajdonos halálának bejelentéséig semmilyen kötelezettsége sincs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miután ez megtörtént, a hagyaték átadásának egyik előfeltétele, hogy az örökös elfogadható tartalmú és formájú eredeti, a jogszabályi előírástól függően

a) jogerős és végrehajtható hagyatékátadó végzést vagy

b) jogerős és végrehajtható öröklési bizonyítványt vagy

c) jogerős bírósági ítéletet vagy

d) ezekkel egyenértékű külföldi okiratot az arra vonatkozó külön szabályoknak megfelelően bemutasson -írja az OTP szabályzata.

Csak ezek után férhetünk hozzá az örökölt számla információihoz, vagy az összeghez.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?