7 °C Budapest

Na ezt ne csináld az ásványvízzel...

2011. január 20. 12:32

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közzétette legfrissebb adatait, amelyből kiderül: Magyarországon 2010-ben - az előző évi 110 literhez képest alig változott, azaz - 109 liter volt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás. Egyúttal a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében a szervezet fel kíván lépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése során téves információkat terjesztenek, illetve valótlanul állítják, hogy kizárólag a "desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges - áll a szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A szövetség meggyőződése szerint a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek, és az eljárás során éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonják ki belőlük, ami hiánybetegségekhez, kirívó esetben halálhoz vezethet. A szövetség elsődlegesnek tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók megfelelő és korrekt tájékoztatását.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése érdekében téves információkat terjesztenek, így keltve rosszhírét a kiváló hazai ásványvizeknek. Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, miszerint kizárólag a "desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek "szennyeződéseket" tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban. Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már semmiféle ásványi anyag és nyomelem nem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést sugalmazzák, hogy míg a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek szennyezettek.

Nem erre találták ki...
Bár forgalmazói manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára. Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása.


A valóság ezzel szemben az, hogy az ásványvizek eredendően tiszták, a bennük jelen lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítjuk, úgy járunk, mintha kivonnánk a narancsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. Az ásványvizeket ilyen módon tisztítani ezért felesleges és az egészségre egyenesen káros.

Közismert, hogy a desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Míg ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat. A víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az OKI (Országos Környezetegészségügyi Intézet) 2009-ben végzett vizsgálata is igazolta, hogy nyolc - különböző típusú víztisztító berendezéssel kezelt - vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket.

A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy manipulációtól mentesek. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.

Így ittunk mi

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2010-ben hazánkban a palackos kiszerelésű ásványvízből 1 087 millió liter, a ballonos kiszerelésűből 22 millió liter fogyott. Az ásványvíz fajták megoszlása szénsav-tartalom szerint a következőképpen alakult: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas ásványvíz 6%, szénsavmentes ásványvíz 37%.  A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.

A víztisztításra "szakosodott" cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés többszázezer forintba is kerülhet, a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tűntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat.

Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában a fenti elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm