3D: hátrányos a gyerek fejlődésére?

2011. január 10. 15:02

Figyelmeztetést tett közzé a Nintendo Co. videojáték gyártó vállalat: a hamarosan piacra kerülő új háromdimenziós videojáték konzoljuk esetleg hátrányos lehet a kisgyermekek fejlődésére, ezért óvatosságra intik a szülőket a használatánál.

A vállalat vezérigazgatója a korábban közzétett figyelmeztetést vasárnap úgy pontosította, hogy "ez nem jelenti azt, hogy a termék veszélyes lenne", hanem elővigyázatossági intézkedésről van szó az esetleges peres ügyek elkerülése érdekében.

A Nintendo még decemberben tette közzé weboldalán, hogy hat év alatti gyermekeknél nem tartja ajánlatosnak a háromdimenziós játékkonzol használatát, mert szakértők szerint a túlzott kitettség háromdimenziós képeknek hátrányos lehet a kisgyermekek fejlődésére, mivel még kialakulóban van náluk a való élet háromdimenziós leképezésének készsége.


"Proaktív gyakorlatot folytatunk ügyfeleink tájékoztatásában. Másképpen nem tennénk közzé olyan információkat, amelyek nem feltétlenül előnyösek eladásainkra" - mondta Ivata Szatoru (Satoru Iwata) vezérigazgató a Dow Jones Newswires hírügynökségnek adott interjúban. "A háromdimenziós képek gyermekekre gyakorolt hatásáról szóló figyelmeztetés azoknak a szakértőknek a véleményén alapul, akiket megkérdeztünk az ügyben" - tette hozzá.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más háromdimenziós elektronikai berendezésekkel ellentétben a játékkonzolokat általában hosszú órákig használják. "A szülők esetenként akár bébiszitter helyett is használják a videojátékokat" - mutatott rá Nintendo igazgatója, aki a maga részéről sokkal jobb megoldásnak tartja egy nagy figyelmeztető felirat elhelyezését magán a készüléken, mint egy egysoros figyelmeztetést a használati utasításban.

A készülék előreláthatólag február 26-án kerül az üzletekbe Japánban, majd március folyamán Európában és az Egyesült Államokban. A konzol az első olyan háromdimenziós videojáték, amely nem igényel speciális szemüveget a térhatás élvezetéhez. A Nintendo március végéig 4 millió darabot tervez értékesíteni az új videojáték konzolból, ebből 1,5 milliót Japánban.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?