24 °C Budapest

Ettől kigubbad a dohányosok szeme! Már a saját lakásukban sem cigizhetnek?

2010. október 6. 18:02

A nyilvános helyekre vonatkozó tiltást a magánlakásokra és a személyautókra is ki kellene terjeszteni egy brit egészségügyi politikus javaslata szerint. Dr. Tony Jewell elmondta, hogy számos bölcsőhalál és gyermekkori asztmás megbetegedés írható a lakáson belüli passzív dohányzás káros hatásainak számlájára.

Az országban már több mint két éve tilos nyilvános helyeken rágyújtani, de az egészségügyi politikus nem éri be ennyivel. Véleménye szerint a gyermekek védelmében rövid időn belül a lakásokra és az autókra is ki kellene terjeszteni a tiltást. Az elképzelés hallatán máris megjelentek a feldühödött ellenzők, akik szerint ez durva beavatkozás az emberek magánéletébe és sérti a szabadsághoz való jogaikat.

A politikus elmondta: "Sok szülő rendszeresen dohányzik a lakásában és az autójában. Felnőttként tisztában vannak a káros szenvedély veszélyes hatásaival, ennek ellenére nincsenek tekintettel a gyermekek érdekeire. Ez a gyakorlat tisztességtelen a gyermekekkel szemben, akik sok esetben kénytelenek elviselni mások káros szenvedélyének a következményeit. Gyakori az ilyen családokban a bölcsőhalál, sok az asztmás megbetegedés, ráadásul a passzív dohányosként élő gyermekek felnőttként hamarabb rászoknak a cigire, mint azok, akik füstmentes családban nőttek fel."

A brit dohányipar szövetség is felemelte a szavát a javaslat kapcsán. A társaság szóvivője elmondta, hogy az elképzelés túlmegy minden határon és sérti az egyének jogait. Hozzátette, hogy az autóvezetés közbeni dohányzás tiltását elképzelhetőnek tartja, de nem egészségügyi, hanem közlekedésbiztonsági okokból.

A Daily Mail napilap megszólaltatott egy dohányzó kétgyermekes anyukát, aki elmondta: "A csemeték előtt soha nem gyújtok rá, de amikor leteszem őket aludni, akkor el-elszívok egy cigit a tévé előtt. Nevetségesnek tartanám, ha ezt törvénysértésnek nyilvánítanák. Ez őrület!"

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?