Miről mondunk le a hiteltörlesztésért?

Pénzcentrum
2010. szeptember 9. 09:32

Az élet minden területén visszafogják fogyasztásukat a családok, hogy finanszírozni tudják mindennapi kiadásaikat, így a többi között a devizahitelek meredeken emelkedő törlesztőrészleteit: elsőként a tartós fogyasztási cikkekről, aztán a szórakozásról, a nyaralásról, majd az új ruháról és a kultúráról mondunk le - írja a Népszabadság.

Sőt, kevesebbet is eszünk! Az Európai Bizottság megrendelésére idén nyáron készült felmérés szerint a megkérdezett magyarok 10 százaléka nagy, 23 százaléka mérsékelt esélyt lát arra, hogy a következő egy évben csak késedelmesen tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészleteit, illetve lakbérét. Az EU átlaga 8 és 16 százalék volt.

A felmérésben szereplők több mint 80 százaléka azt mondta, képtelen lenne saját erőből finanszírozni egy ezer eurónak megfelelő váratlan kiadást. A megkérdezettek negyede azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy jelenlegi lakóhelyéről egy éven belül el kell költöznie, mert nem engedheti meg magának annak fenntartását.

Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató Zrt., illetve Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH szakértője egybehangzóan állítja, az emberek az elmúlt két évben fokozatosan vettek vissza fogyasztási költésükből. Mindenekelőtt az autóról, majd híradás-technikai cikkekről, szórakozásról, a pihenésről, a különböző szolgáltatások igénybevételéről mondunk le.

Akinek még így sem marad pénze kifizetni a hitelt, az nem vesz új ruhát, vagy ha vásárol is, akkor beéri a távol-keleti boltok vagy a turkálók kínálatával. Van azonban valami, amiből nem csökken a fogyasztás, ezek pedig az élvezeti cikkek, így például az alkohol és a dohányáru.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?