13 °C Budapest

Sosem találnád ki, honnan jön a legtöbb hamis termék

2010. október 1. 13:02

A hamisított termékek forgalma 2009-ben elérte a 900 milliárd dollárt, ami világkereskedelem 7-8 százaléka. A leggyakrabban továbbra is a ruházati termékeket, az elektronikai cikkeket, a dohányárukat, illetve az élelmiszereket hamisítják, de növekedést mértek a hamis gyógyszer vagy például a járműalkatrész forgalmazás területén is. Magyarországra a legtöbb hamis termék Kínából érkezik.

Tavaly elérte a 900 milliárd dollárt a hamisított termékek forgalma világszerte, ez magában foglalja az elveszett munkahelyek értékét és a hatóságok költségét is - mondta az InfoRádiónak a Simándi Bird & Bird ügyvédi iroda vezetője.

Simándi Andrea kiemelte: továbbra is hatalmas mennyiségben hamisítottak ruhát, cipőt, és bár a nem eredeti CD-k száma visszaesőben van, az élelmiszerek, játékok, gyógyszerek, elektronikai cikkek, járműalkatrészek és dohányáruk hamisítása is előretört. A nem eredeti termékek forgalma elérte a világkereskedelem 7-8 százalékát - tette hozzá.

Az ügyvédi iroda vezetője a veszélyekről elmondta, hogy 1973 és 1996 között 174 repülőgép szerencsétlenséget okoztak az illegális alkatrészek, míg az Egyesült Államokban másfél millió közúti baleset történt a hamisított eszközök miatt.

A lefoglalt áru mennyisége tízszeresen növekedett az elmúlt tíz évben - fejtette ki Simándi Andrea, aki beszélt arról is, hogy az emberek egyre nagyobb része veszi meg a hamis terméket, mert anyagi helyzete ezt teszi lehetővé.

Kínából érkezik a legtöbb hamis termék

A Vám- és Pénzügyőrség szellemi tulajdonjog-védelmi osztályának vezetője azt közölte, hogy tavaly 1,2 millió darab hamis terméket tartóztattak fel, és ennek több milliárd forint az értéke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb hamisított termék Kínából érkezett, de egyre többször előfordul, hogy Magyarországon helyezik rá a márkajelet az üres pólókra, így a hatóság dolgát megnehezítve - emelte ki Almási Gyula.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM