11 °C Budapest

Fontos változások mától: ezekre figyelj

2010. szeptember 1. 11:02

Az energiaárak nem, az élelmiszerárak viszont nőnek szeptembertől. Elsejétől büntethető a dohányzás az aluljárókban, életbe lép a közszolgálati bérplafon és sűrűbben járnak a vonatok az újranyitott vonalakon - írja az inforadio.hu.

Az energiaárakra júniusban bevezetett moratórium októberig biztosan kitart, az új árképzési rendszerről a kormányzat folyamatosan egyeztet az energiaszolgáltatókkal.

A fővárosi távhő ára sem változik, mert bár a Főtáv Zrt. augusztus közepén az energia-beszerzési költségek növekedésére hivatkozva több mint 10 százalékos áremelést helyezett kilátásba, a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön befagyasztotta a jelenlegi árat.

A kereskedelmi szövetség főtitkára, Vámos György szerint az élelmiszerárak sem emelkednek jelentősen. Ha a nemzetközi viszonyok, vagy a rendkívüli hazai időjárás ezt indokolják, akkor a kereskedők is kénytelenek elfogadni az árdrágulást a beszállítóktól. A kenyérnél ugyanakkor jelenlegi ismereteink alapján nem tartják indokoltnak a fogyasztói árak növelését - közölte a főtitkár.

A Kemece Sütőipari Kft. tulajdonosa, Szabó András szerint azonban nagyjából 15 forinttal emelkedhet a kenyér ára. Náluk csak a liszt áremelését veszik figyelembe, ami 11 és 16 forint között várható. A cég száznyolcvan forintért árulja a fehér kenyér kilóját, de ez az önköltség alatt van, így további 15 forintot rátesznek - mondta el Szabó András.

Istvánfalvi Miklós,a Tej Terméktanács elnök-helyettese elmondta: a következő hónapokban a 70-75 forintos ársávba kerül a nyers tej ára. Az ebből készített termékek is vélhetően drágulnak. Szerinte következő időszakban a tej és a tejtermékek ára 3-5 százalékkal emelkedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szeptembertől hatályba lép a kétmillió forintos bérplafon a közszférában. A szabályokat a fennálló jogviszonyokra is alkalmazni kell, vagyis a plafont meghaladó munkabérek, illetmények a törvény hatálybalépésével egyidejűleg a bérplafon mértékére csökkennek.

Ha valakit dohányzáson érnek a közterület-felügyelők vagy a rendőrök egy budapesti aluljáróban, 5-étől akár 30 ezer forintra is büntethetik. Emellett az iskolába és a munkába járás megkönnyítésére az eddigi napi 4-6 helyett 8-16 járat közlekedik az újraindított vasútvonalakon, tehát a Székesfehérvár-Komárom, a Zirc-Veszprém, a Pápa-Csorna, a Karcag-Tiszafüred és a Lajosmizse-Kecskemét szakaszokon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem