25 °C Budapest

Fontos változások mától: ezekre figyelj

2010. szeptember 1. 11:02

Az energiaárak nem, az élelmiszerárak viszont nőnek szeptembertől. Elsejétől büntethető a dohányzás az aluljárókban, életbe lép a közszolgálati bérplafon és sűrűbben járnak a vonatok az újranyitott vonalakon - írja az inforadio.hu.

Az energiaárakra júniusban bevezetett moratórium októberig biztosan kitart, az új árképzési rendszerről a kormányzat folyamatosan egyeztet az energiaszolgáltatókkal.

A fővárosi távhő ára sem változik, mert bár a Főtáv Zrt. augusztus közepén az energia-beszerzési költségek növekedésére hivatkozva több mint 10 százalékos áremelést helyezett kilátásba, a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön befagyasztotta a jelenlegi árat.

A kereskedelmi szövetség főtitkára, Vámos György szerint az élelmiszerárak sem emelkednek jelentősen. Ha a nemzetközi viszonyok, vagy a rendkívüli hazai időjárás ezt indokolják, akkor a kereskedők is kénytelenek elfogadni az árdrágulást a beszállítóktól. A kenyérnél ugyanakkor jelenlegi ismereteink alapján nem tartják indokoltnak a fogyasztói árak növelését - közölte a főtitkár.

A Kemece Sütőipari Kft. tulajdonosa, Szabó András szerint azonban nagyjából 15 forinttal emelkedhet a kenyér ára. Náluk csak a liszt áremelését veszik figyelembe, ami 11 és 16 forint között várható. A cég száznyolcvan forintért árulja a fehér kenyér kilóját, de ez az önköltség alatt van, így további 15 forintot rátesznek - mondta el Szabó András.

Istvánfalvi Miklós,a Tej Terméktanács elnök-helyettese elmondta: a következő hónapokban a 70-75 forintos ársávba kerül a nyers tej ára. Az ebből készített termékek is vélhetően drágulnak. Szerinte következő időszakban a tej és a tejtermékek ára 3-5 százalékkal emelkedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szeptembertől hatályba lép a kétmillió forintos bérplafon a közszférában. A szabályokat a fennálló jogviszonyokra is alkalmazni kell, vagyis a plafont meghaladó munkabérek, illetmények a törvény hatálybalépésével egyidejűleg a bérplafon mértékére csökkennek.

Ha valakit dohányzáson érnek a közterület-felügyelők vagy a rendőrök egy budapesti aluljáróban, 5-étől akár 30 ezer forintra is büntethetik. Emellett az iskolába és a munkába járás megkönnyítésére az eddigi napi 4-6 helyett 8-16 járat közlekedik az újraindított vasútvonalakon, tehát a Székesfehérvár-Komárom, a Zirc-Veszprém, a Pápa-Csorna, a Karcag-Tiszafüred és a Lajosmizse-Kecskemét szakaszokon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?