11 °C Budapest

Fontos változások mától: ezekre figyelj

2010. szeptember 1. 11:02

Az energiaárak nem, az élelmiszerárak viszont nőnek szeptembertől. Elsejétől büntethető a dohányzás az aluljárókban, életbe lép a közszolgálati bérplafon és sűrűbben járnak a vonatok az újranyitott vonalakon - írja az inforadio.hu.

Az energiaárakra júniusban bevezetett moratórium októberig biztosan kitart, az új árképzési rendszerről a kormányzat folyamatosan egyeztet az energiaszolgáltatókkal.

A fővárosi távhő ára sem változik, mert bár a Főtáv Zrt. augusztus közepén az energia-beszerzési költségek növekedésére hivatkozva több mint 10 százalékos áremelést helyezett kilátásba, a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön befagyasztotta a jelenlegi árat.

A kereskedelmi szövetség főtitkára, Vámos György szerint az élelmiszerárak sem emelkednek jelentősen. Ha a nemzetközi viszonyok, vagy a rendkívüli hazai időjárás ezt indokolják, akkor a kereskedők is kénytelenek elfogadni az árdrágulást a beszállítóktól. A kenyérnél ugyanakkor jelenlegi ismereteink alapján nem tartják indokoltnak a fogyasztói árak növelését - közölte a főtitkár.

A Kemece Sütőipari Kft. tulajdonosa, Szabó András szerint azonban nagyjából 15 forinttal emelkedhet a kenyér ára. Náluk csak a liszt áremelését veszik figyelembe, ami 11 és 16 forint között várható. A cég száznyolcvan forintért árulja a fehér kenyér kilóját, de ez az önköltség alatt van, így további 15 forintot rátesznek - mondta el Szabó András.

Istvánfalvi Miklós,a Tej Terméktanács elnök-helyettese elmondta: a következő hónapokban a 70-75 forintos ársávba kerül a nyers tej ára. Az ebből készített termékek is vélhetően drágulnak. Szerinte következő időszakban a tej és a tejtermékek ára 3-5 százalékkal emelkedhet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szeptembertől hatályba lép a kétmillió forintos bérplafon a közszférában. A szabályokat a fennálló jogviszonyokra is alkalmazni kell, vagyis a plafont meghaladó munkabérek, illetmények a törvény hatálybalépésével egyidejűleg a bérplafon mértékére csökkennek.

Ha valakit dohányzáson érnek a közterület-felügyelők vagy a rendőrök egy budapesti aluljáróban, 5-étől akár 30 ezer forintra is büntethetik. Emellett az iskolába és a munkába járás megkönnyítésére az eddigi napi 4-6 helyett 8-16 járat közlekedik az újraindított vasútvonalakon, tehát a Székesfehérvár-Komárom, a Zirc-Veszprém, a Pápa-Csorna, a Karcag-Tiszafüred és a Lajosmizse-Kecskemét szakaszokon.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?