25 °C Budapest

Problémás élelmiszer a magyar boltokban: ki a felelős?

2010. június 14. 05:22

Komoly bírságot kapott több magyarországi üzletlánc, mert klórmekváttal kezelt indiai szőlőt hoztak forgalomba. Szakértők szerint a termék nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást, de azonnal visszahívták a polcokról. Kérdés, mit tehet a fogyasztó, hogy elkerülje az ilyen veszélyeket.

Határérték feletti mennyiségű növényvédőszert mutatott ki egy Indiából importált csemegeszőlőben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, ezért valamennyi tétel forgalmazásának korlátozását és az áru visszahívását rendelte el.

Az MGSZH közölte: az elmúlt napokban hatósági ellenőrzést tartottak több nagyáruház-láncnál, valamint importőrnél amely során indiai csemegeszőlő tételekből analitikai vizsgálat érdekében mintát vettek. A SPAR mintegy egymillió forint, a Penny Market, az Aldi és az Auchan százezer forint nagyságrendű növényvédelmi bírságra számíthat a klórmekváttal szennyezett indiai szőlő forgalmazása miatt. A bírság nagysága attól függ, mennyi kifogásolható terméket forgalmaztak az üzletláncok.

Nem ártalmas, mégis visszahívták

Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója
a Pénzcentrumnak elmondta: Az indiai csemegeszőlő esetében mind a négy áruházlánc eleget tett a növény- és talajvédelmi hatóság által elrendelteknek. Visszagyűjtötték az érintett tételeket, megsemmisítésük folyamatban van.

Így működik a vizsgálati rendszer
A növény- és talajvédelmi hatóság kockázatbecslésen alapuló éves monitoring terv keretében vizsgálja a friss növényi termékeket és egyes feldolgozott növényi tartalmú élelmiszereket. Azokban az esetekben, ahol már észlelt a hatóság ilyenfajta jogsértést, illetve annak gyanúja merül fel ott az ellenőrzés gyakorisága nő.

Éves szinten mintegy 3000 minta vizsgálatát végzi a MgSzH NTI Növényvédőszermaradék - analitikai Laboratóriumhálózat, egy-egy mintában 150-200 hatóanyagra végzik el a vizsgálatot. A minták egy harmada nem hazai előállítású növényi termék. A kifogásolt termékek aránya 1,8% körüli, amely megfelel az EU-s átlagnak.


Az igazgató szerint általában az ilyen termékek a hatósági intézkedést követő 1-2 napon belül visszahívásra kerülnek, attól függően, hogy az érintett forgalmazó, kereskedő rendszere mennyire hatékonyan működik. A rendelkezésre álló adatok alapján a termék egyszeri vagy rövid távú, szokásos mennyiségű fogyasztása közvetlen egészségi ártalmat nem okoz, de nem felel meg az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, ezért fokozzák a hatósági ellenőrzést a beszállítóknál, importőröknél, illetve kiemelten ellenőrzik a forgalmazóknál az önellenőrzési rendszer működtetését.

A zöldségekben, gyümölcsökben a megengedettnél magasabb növényvédőszer-maradék tartalom a természetesen csak laboratóriumban mutatható ki, a terméken elváltozás nem észlelhető. Az alapvető higiénia szabályok betartásával (pl. alapos mosás, hámozás) a felületen lévő kis mennyiségű, kontakt hatású növényvédő szerek eltávolíthatók.

Tóthné Lippai Edit hangsúlyozta: az élelmiszerlánc valamennyi szereplője felelős azért, hogy az általa forgalmazott termék megfeleljen az előírásoknak. Önellenőrzési rendszert kell működtetniük, biztosítaniuk kell a termék nyomon követhetőségét, olyan eszközökkel kell rendelkezniük, amely révén a gyanús, nem biztonságos, vagy kifogásolás alá eső tételek haladéktalanul visszahívhatók.

Az importőr a hibás?

A SPAR lapunkat úgy tájékoztatta: az említett indiai szőlőből nem vásároltak jelentős mértékben, mindössze csak 1 hétig forgalmazták. A kedvezőtlen eredményről történt tájékoztatás után a forgalmazást azonnal felfüggesztették.

A szőlő üzletekbe való kiszállítását is azonnal leállították, a raktárban lévő készleteket visszaküldték a beszállítónak. A hálózatból is bevonták a gyümölcsöt és megsemmisítették, tehát a szőlő teljes mértékben kivonásra került a forgalomból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Folyamatos szigorítás
Az Európai Unió nemrégiben több növényvédőszer-maradék határértékét szigorította.

A szigorítás olyan termékek biztonságát javítja, mint például az uborka, a szőlő vagy a paprika. A zöld szervezetek által régóta bírált veszélyes procimidon hatóanyag esetében például az eddigi 5 milligramm helyett 0,02 milligrammban korlátozták az egy kilogramm szőlőben megengedett mértéket.


Véleményük szerint a beszállító illetve forgalmazó felelőssége, hogy milyen árut hoz be az országba, és neki is kellene a termékeket ellenőrizni. Nem tartják elfogadható megoldásnak ugyanis, hogy 10 különböző élelmiszerkereskedelmi lánc, - ahova a beszállító felkínálja az árut - végeztessen el minden egyes tételre 10 különböző vizsgálatot, mint ahogy azt sem, hogy a kereskedő vizsgáltassa be nap mint nap több tízezer cikkből álló árukészletét.

Az SPAR-nál elmondták: szúrópróbaszerűen természetesen ellenőrzik az árukat raktáraikban, sokszor vissza is fordítják minőségi problémák miatt, de nincs arra jogosítványuk, hogy az élelmiszer előállításkor/termelésekor folyamatos ellenőrzéseket végezzenek. A legfőbb szempont azonban mindenképen az, hogy a vásárlót ne érje kár és biztonságos élelmiszerhez jusson.

Lapunk természetesen megkereste az importőrt is: a szlovákiai Dunaszerdahelyen működő 4FRUIT spol. s. r. o. nevű vállalat írásbeli megkeresésünkre nem reagált, telefonon pedig -többszöri próbálkozásunk ellenére- elérhetetlennek bizonyultak.

 


Segíthetnek a kormányzati lépések

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta: sem a magyar, sem az uniós szabályozás nem hibátlan ebben a kérdésben. Az importőrnek azonban minden körülmények között törekednie kell arra, hogy biztonságos, az előírásoknak maximálisan megfelelő árut szállítson a boltokba, az üzletláncoknak pedig csak megbízható, hiteles beszállítókkal szabad dolgozniuk. A szakember szerint a magyar beszállító magyar termékeivel nem lehet gond, a szezonális hazai gyümölcsök vásárlásával küszöbölhetőek ki leginkább ezek a veszélyek.

A FruitVeB ügyvezetője örvendetesnek tartja, hogy a kormány által ismertetett 29 pontos intézkedési javaslat-csomagjában a gazdaság talpra állítását szolgáló intézkedési tervek között egyebek mellett "másodlagos élelmiszervizsgálat" bevezetése is szerepel. Mint ismeretes, az unión belülről érkező élelmiszerek újbóli élelmiszerbiztonsági vizsgálatának bevezetését a miniszterelnök azzal indokolta, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22