Több ezer tonna paprikát kapunk Marokkóból: melyik a mérgező?

2010. május 26. 14:02

A megengedett vegyszermennyiség negyvenötszörösét találták a közelmúltban a magyar hatóságok egy Marokkóból érkezett paprikaszállítmányban. Szerencsére az egészségre veszélyes termék nem került forgalomba. Az élelmiszerbiztonsági szabályok ellen súlyosan vétő marokkói kistermelőt kizárták az exportból.

 
Összesen egy kamionnyi vegyszerrel szennyezett marokkói eredetű fehér hegyes paprika érkezett Magyarországra néhány hete. A zöldséget értesüléseink szerint már kiszállították a Csemege Match Zrt. üzleteibe, amikor a magyar hatóságok kimutatták, hogy a szállítmány a megengedettnél negyvenötször több vegyszert tartalmaz. A szállítmányt azonnal kivonták a forgalomból, kiskereskedelmi forgalomba így nem került belőle.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a szennyezett terméket egy marokkói kistermelő állította elő, aki nem régen foglalkozik paprikatermesztéssel. A gazdát a marokkói hatóságok kizárták az exportból. A fogyasztókat a marokkói paprikatermesztők képviselője, Iszmail Hbibi igyekezett megnyugtatni. Szerinte az észak-afrikai országból évente 5-7 ezer tonna étkezési paprika érkezik Magyarországra, de még sosem fordult elő hasonló eset.
 
Mártonffy Bélától, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójától megtudtuk: Magyarországon évente 200 ezer tonna fehér paprikát termelnek. Októberben azonban leáll a termelés, így egészen márciusig a kereskedők külföldön termeltetett vagy ott vásárolt paprikával látják el a fogyasztókat. Az import a hazai termelés mindössze 5 százalékát, összesen 10 ezer tonnát tesz ki, ennek fele Marokkóból érkezik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20