20 °C Budapest

Több ezer tonna paprikát kapunk Marokkóból: melyik a mérgező?

2010. május 26. 14:02

A megengedett vegyszermennyiség negyvenötszörösét találták a közelmúltban a magyar hatóságok egy Marokkóból érkezett paprikaszállítmányban. Szerencsére az egészségre veszélyes termék nem került forgalomba. Az élelmiszerbiztonsági szabályok ellen súlyosan vétő marokkói kistermelőt kizárták az exportból.

 
Összesen egy kamionnyi vegyszerrel szennyezett marokkói eredetű fehér hegyes paprika érkezett Magyarországra néhány hete. A zöldséget értesüléseink szerint már kiszállították a Csemege Match Zrt. üzleteibe, amikor a magyar hatóságok kimutatták, hogy a szállítmány a megengedettnél negyvenötször több vegyszert tartalmaz. A szállítmányt azonnal kivonták a forgalomból, kiskereskedelmi forgalomba így nem került belőle.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a szennyezett terméket egy marokkói kistermelő állította elő, aki nem régen foglalkozik paprikatermesztéssel. A gazdát a marokkói hatóságok kizárták az exportból. A fogyasztókat a marokkói paprikatermesztők képviselője, Iszmail Hbibi igyekezett megnyugtatni. Szerinte az észak-afrikai országból évente 5-7 ezer tonna étkezési paprika érkezik Magyarországra, de még sosem fordult elő hasonló eset.
 
Mártonffy Bélától, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójától megtudtuk: Magyarországon évente 200 ezer tonna fehér paprikát termelnek. Októberben azonban leáll a termelés, így egészen márciusig a kereskedők külföldön termeltetett vagy ott vásárolt paprikával látják el a fogyasztókat. Az import a hazai termelés mindössze 5 százalékát, összesen 10 ezer tonnát tesz ki, ennek fele Marokkóból érkezik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?