19 °C Budapest

Károsíthatja a gyermekek egészségét a mobilsugárzás?

Pénzcentrum
2010. április 23. 16:58

Több millió fontos, kormányzati pénzekből finanszírozott kutatást indítottak Nagy-Britanniában annak vizsgálatára, hogy a mobiltelefonok használata káros lehet-e a 12 év alattiak egészségére.

A kisgyermekek egészségére káros lehet a mobiltelefon-használat - figyelmeztetett Lawrence Challis professzor, a brit kormány egyik tanácsadója. A professzor szerint pusztán azért, mert jelenleg nincsen bizonyíték arra, hogy a mobiltechnológia által alkalmazott rádiósugárzás káros lenne a legfiatalabbak egészégére, még nem lehet bizonyosan kizárni ennek lehetőségét - írja a DailyMail.

A témában kutatásokat végző fizikus egy sor példát hozott fel arra, hogy még milyen területeken nem lehet a még fejlődő immunrendszerrel rendelkező 12 év alattiakat kis felnőttként kezelni. Ezek között szerepelt például, hogy erős napsugárzás esetén a gyermekeknél sokkal nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata, mint felnőtteknél, illetve a gyermekek érzékenyebben reagálnak a pollenekre is.

A professzor és még sok más ember aggodalmaira is választ adhat az a hosszú távú (30 éves) kutatás, mely során megpróbálják kideríteni, hogy a mobiltelefonok valóban károsak-e kicsikre. A projektben összesen 250 ezer ember telefonálási szokásait (hívások gyakorisága és hossza) hasonlítják össze az egészségi állapotukkal, különös tekintettel a rákos és az idegrendszeri megbetegedésekre.

A kutatás első részeredményei öt év múlva érkeznek, a megbízhatóságával kapcsolatban pedig a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez lesz az első olyan hosszú távú felmérés, melyeknél a telefonálási szokásokról gyűjtött adatok nem önbevalláson, hanem a mobilszolgáltatók adatközlésén alapulnak. Az eredményekre már előre is jelenős igény mutatkozik, ugyanis például az Egyesült Királyságban a tíz éven aluli gyermekek több mint a felének van már saját mobiltelefonja.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit mobilszolgáltatók szövetségének témában alkotott álláspontja egyébként egybecseng az Egészségügyi Világszervezet véleményével. Eszerint a mobilok nem jelentenek veszélyt sem a felnőttek, sem pedig a gyermekek számára. John Cook, a szervezet vezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy ha szülők ennek ellenére aggódnak gyermekük egészségéért, kérjék meg őket, hogy rövidebb ideig beszélgessenek a mobiljukon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?