Károsíthatja a gyermekek egészségét a mobilsugárzás?

Pénzcentrum
2010. április 23. 16:58

Több millió fontos, kormányzati pénzekből finanszírozott kutatást indítottak Nagy-Britanniában annak vizsgálatára, hogy a mobiltelefonok használata káros lehet-e a 12 év alattiak egészségére.

A kisgyermekek egészségére káros lehet a mobiltelefon-használat - figyelmeztetett Lawrence Challis professzor, a brit kormány egyik tanácsadója. A professzor szerint pusztán azért, mert jelenleg nincsen bizonyíték arra, hogy a mobiltechnológia által alkalmazott rádiósugárzás káros lenne a legfiatalabbak egészégére, még nem lehet bizonyosan kizárni ennek lehetőségét - írja a DailyMail.

A témában kutatásokat végző fizikus egy sor példát hozott fel arra, hogy még milyen területeken nem lehet a még fejlődő immunrendszerrel rendelkező 12 év alattiakat kis felnőttként kezelni. Ezek között szerepelt például, hogy erős napsugárzás esetén a gyermekeknél sokkal nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata, mint felnőtteknél, illetve a gyermekek érzékenyebben reagálnak a pollenekre is.

A professzor és még sok más ember aggodalmaira is választ adhat az a hosszú távú (30 éves) kutatás, mely során megpróbálják kideríteni, hogy a mobiltelefonok valóban károsak-e kicsikre. A projektben összesen 250 ezer ember telefonálási szokásait (hívások gyakorisága és hossza) hasonlítják össze az egészségi állapotukkal, különös tekintettel a rákos és az idegrendszeri megbetegedésekre.

A kutatás első részeredményei öt év múlva érkeznek, a megbízhatóságával kapcsolatban pedig a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez lesz az első olyan hosszú távú felmérés, melyeknél a telefonálási szokásokról gyűjtött adatok nem önbevalláson, hanem a mobilszolgáltatók adatközlésén alapulnak. Az eredményekre már előre is jelenős igény mutatkozik, ugyanis például az Egyesült Királyságban a tíz éven aluli gyermekek több mint a felének van már saját mobiltelefonja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brit mobilszolgáltatók szövetségének témában alkotott álláspontja egyébként egybecseng az Egészségügyi Világszervezet véleményével. Eszerint a mobilok nem jelentenek veszélyt sem a felnőttek, sem pedig a gyermekek számára. John Cook, a szervezet vezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy ha szülők ennek ellenére aggódnak gyermekük egészségéért, kérjék meg őket, hogy rövidebb ideig beszélgessenek a mobiljukon.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22