18 °C Budapest

Vigyázz mit veszel: több ezer hamis online bolt üzemel!

2009. december 4. 13:32

Ezernél is több weboldalt záratott be a brit rendőrség a minap, melyek márkavédett termékek hamisítványait igyekeztek eredetiként eladni, és közben még a vevők bankkártya-adatait is kicsalták.


Hamis Ugg boots ázsiából

Az bezáratott oldalakon többek között Ugg csizmák, kozmetikai termékek, illetve Tiffany&Co ékszerek hamisítványait árulták. Az oldalak mögött álló szervezett csapat vélhetően több millió fontot keresett a vevők átverésével, akik sokszor még csak meg sem kapták a megrendelt terméket, ráadásul bankkártya adataikat is átadták a fizetés során.

Sajnos igen sokan dőltek be a már ránézésre is túl csalogató ajánlatnak, hiszen potom pénzért kínálták a márkás termékeket, év végi kiárusításra hivatkozva. A lebuktatott 1219 weboldal közül a többséget ázsiában jegyezték be, bár a domain alapján brit oldalnak tűntek, ráadásul az oldalon megadott elérhetőségek egyike sem volt valós.

A Consumer Direct nevű, kormányzati fogyasztóvédelmi szerv idén több mint 3000 panaszt kezelt hamis termékek online értékesítésével kapcsolatban. Sajnos a hatóságok általában tehetetlenek: a most bezárt több mint 1200 oldal közül ugyanis sok új néven ismét "életre kel". A fogyasztóknak kell tehát észnél lenniük, és alaposan tájékozódniuk, mielőtt bármit megvásárolnak az interneten.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?