5 °C Budapest

Félmilliárdos bírságot kapott az eBay: nem csak a hamisítványok miatt

2009. december 1. 15:02

1,7 millió euróra (467 millió forint) bírságolta a párizsi bíróság az eBay-t, amiért megszegett egy korábbi intézkedést, miszerint nem forgalmazhatnak az oldalon LouisViutton termékeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bírság kiszabására azért került sor, mert a korábbi bírósági rendelkezésnek nem tett eleget az online aukicós cég: továbbra is forgalmaznak az oldalon LouisVuitton, Moet Hennessy, Givenchy és Christian Dior termékeket.

A 2008-as tilalom óta több mint 1300 esetben sértették meg a rendelkezést, ennyi alkalommal akadt a bíróság fent említett márkájú parfüm-hirdetésekre.

A LouisVuitton (LVHM) a korábbi döntést győzelemként könyvelte el, a cég ugyanis kizárólagos joggal dönti el, hogy mely kereskedők forgalmazhatják termékeit. Ezzel a szelektív értékesítési módszerrel garantálják ugyanis a termékek eredetiségét, és persze a márka exkluzivitását is.

Tavaly már egyszer pert nyert az LVMH az eBay ellen, melyben 30 millió fontot róttak ki bírságként a károk enyhítésére. Eredetileg csak a hamisított LVMH termékek ellen lépett fel a bíróság, később azonban, preventív jelleggel kiszélesítették a rendelkezés hatályát, így semmilyen LVMH márkájú terméket nem forgalmazhattak az oldalon.

Persze az eBay fellebbezet a döntés ellen, mivel aránytalannak ítélte a döntést, és piackorlátozónak, hiszen megakadályozza a fogyasztókat, hogy eredeti árucikkeket online forgalmazzanak.

A francia divatcég korábban a Google ellen is pert indított a kulcsszavas hirdetési rendszere miatt, melyben olyan szavakat is értékesített, mint a "Louis Vuitton fakes" (Louis Vuitton hamisítványok) vagy "Louis Vuitton replicas" (Louis Vuitton másolatok), mellyel megsértette a cég védjegyéhez fűződő jogait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?