-3 °C Budapest

Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Pénzcentrum
2009. február 7. 10:00

A Torontói Egyetem kutatócsoportja által pénteken közzétett tanulmány szerint hibásak voltak a sarkvidéki jégsapkák elolvadásának következményeire vonatkozó eddigi számítások. A kutatók szerint a nagymennyiségű víz megváltoztatja a bolygó egyensúlyát is, aminek következtében a Föld forgástengelye 500 méterrel kerül távolabb a jelenlegi pozíciójától, egyes területeken pedig akár 25 %-kal nagyobb mértékben nőhet a tengerszint, mint az korábban gondolták.

A tanulmány rámutat, hogy még nagyobb veszélybe kerülhetnek a magas népsűrűséggel rendelkező part menti vidékek. A legnagyobb csapást az Indiai óceán szigetvilága fogja elszenvedni, de az óceánparti metropoliszok is súlyos problémák elé néznek. A korábbi kutatásokkal összhangban megállapították, hogy a jégsapka a globális felmelegedés következtében egyre sebezhetőbbé vált, az olvadást pedig a műholdfelvételeken keresztül jól nyomon lehet követni.

A jégsapka jelenleg hatalmas víztömeget vonz a sarkvidék irányába

Korábban az ott található jeget az eltérő térfogatnak megfelelően átváltották vízzé és elosztották az így kapott mennyiséget a világ óceánjain. Az eredmények körülbelül öt méteres tengerszint emelkedést jósoltak, de az új megközelítés szerint egyes területeken a hét méteres emelkedés sem kizárt a víz eltérő eloszlása miatt.

A jégsapka elolvadását követően megszűnik az erőhatás és a vártnál nagyobb mértékű lesz a tengerszint emelkedése az északi féltekén

Az olvadás következtében megszűnik a jégsapka tömegvonzása a víz pedig emiatt a vártnál nagyobb mennyiségben az északi féltekére áramlik. Ezeken a területeken a vízszint emelkedése meghaladja majd a korábban jósolt mértéket, ugyanakkor a déli sark körül nem lesz akkora a szintkülönbség a kiegyenlítődést követően. A kutatók szerint azzal is számolni kell, hogy a jég alatti talapzaton található mélyedés a rá nehezedő nyomás megszűnésével engedni kezd, ezzel szintén ellenkező irányba tereli a víztömeget.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?