11 °C Budapest

Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Pénzcentrum
2009. február 7. 10:00

A Torontói Egyetem kutatócsoportja által pénteken közzétett tanulmány szerint hibásak voltak a sarkvidéki jégsapkák elolvadásának következményeire vonatkozó eddigi számítások. A kutatók szerint a nagymennyiségű víz megváltoztatja a bolygó egyensúlyát is, aminek következtében a Föld forgástengelye 500 méterrel kerül távolabb a jelenlegi pozíciójától, egyes területeken pedig akár 25 %-kal nagyobb mértékben nőhet a tengerszint, mint az korábban gondolták.

A tanulmány rámutat, hogy még nagyobb veszélybe kerülhetnek a magas népsűrűséggel rendelkező part menti vidékek. A legnagyobb csapást az Indiai óceán szigetvilága fogja elszenvedni, de az óceánparti metropoliszok is súlyos problémák elé néznek. A korábbi kutatásokkal összhangban megállapították, hogy a jégsapka a globális felmelegedés következtében egyre sebezhetőbbé vált, az olvadást pedig a műholdfelvételeken keresztül jól nyomon lehet követni.

A jégsapka jelenleg hatalmas víztömeget vonz a sarkvidék irányába

Korábban az ott található jeget az eltérő térfogatnak megfelelően átváltották vízzé és elosztották az így kapott mennyiséget a világ óceánjain. Az eredmények körülbelül öt méteres tengerszint emelkedést jósoltak, de az új megközelítés szerint egyes területeken a hét méteres emelkedés sem kizárt a víz eltérő eloszlása miatt.

A jégsapka elolvadását követően megszűnik az erőhatás és a vártnál nagyobb mértékű lesz a tengerszint emelkedése az északi féltekén

Az olvadás következtében megszűnik a jégsapka tömegvonzása a víz pedig emiatt a vártnál nagyobb mennyiségben az északi féltekére áramlik. Ezeken a területeken a vízszint emelkedése meghaladja majd a korábban jósolt mértéket, ugyanakkor a déli sark körül nem lesz akkora a szintkülönbség a kiegyenlítődést követően. A kutatók szerint azzal is számolni kell, hogy a jég alatti talapzaton található mélyedés a rá nehezedő nyomás megszűnésével engedni kezd, ezzel szintén ellenkező irányba tereli a víztömeget.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem