Klímaváltozást gyorsító felfedezést tettek: védtelenek lettünk?

2009. július 2. 17:02

Egy tanulmány szerint a sarkvidéki régió kétszer annyi üvegházhatású gázt raktároz jégbe fagyva, mint amennyi a Föld légkörében jelenleg található. Tudósok szerint az olvadással egyre több szén-dioxid és metán szabadul fel és kerül a légkörbe, ami felgyorsíthatja a klímaváltozást.

A felfedezés csak fokozza a klímaváltozás körüli aggodalmakat a szakértők körében, akik egyetértettek abban, hogy legalább kétszer annyi szén-dioxid lehet jégbe fagyva, mint amennyit korábban feltételeztek.


Fagyott altalaj Szibériában

A sarkvidéki területek a becslések szerint legalább 1,5 trillió tonna fagyott szenet (szén-dioxid és metán formájában) zárnak magukba.

Az üvegházhatású gázok a fagyott altalajban és a folyók alatti üledékes rétegben is fellelhetőek, de a tudósok egyelőre nem tudják megjósolni, hogy az olvadással felszabaduló gázok mennyire gyorsíthatják fel a klímaváltozást.

"Az eddigi adatok arra utalnak, hogy az olvadással a légkörbe jutó gázok jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásban. A tények azt mutatják, hogy a sarkköri vidékeken jóval magasabb az átlaghőmérséklet emelkedése, mint az egyéb területeken." - mondta a tanulmány egyik készítője.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem