16 °C Budapest

Klímaváltozást gyorsító felfedezést tettek: védtelenek lettünk?

2009. július 2. 17:02

Egy tanulmány szerint a sarkvidéki régió kétszer annyi üvegházhatású gázt raktároz jégbe fagyva, mint amennyi a Föld légkörében jelenleg található. Tudósok szerint az olvadással egyre több szén-dioxid és metán szabadul fel és kerül a légkörbe, ami felgyorsíthatja a klímaváltozást.

A felfedezés csak fokozza a klímaváltozás körüli aggodalmakat a szakértők körében, akik egyetértettek abban, hogy legalább kétszer annyi szén-dioxid lehet jégbe fagyva, mint amennyit korábban feltételeztek.


Fagyott altalaj Szibériában

A sarkvidéki területek a becslések szerint legalább 1,5 trillió tonna fagyott szenet (szén-dioxid és metán formájában) zárnak magukba.

Az üvegházhatású gázok a fagyott altalajban és a folyók alatti üledékes rétegben is fellelhetőek, de a tudósok egyelőre nem tudják megjósolni, hogy az olvadással felszabaduló gázok mennyire gyorsíthatják fel a klímaváltozást.

"Az eddigi adatok arra utalnak, hogy az olvadással a légkörbe jutó gázok jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásban. A tények azt mutatják, hogy a sarkköri vidékeken jóval magasabb az átlaghőmérséklet emelkedése, mint az egyéb területeken." - mondta a tanulmány egyik készítője.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?